FOTO | Fantastică imagine din Bucureștiul dispărut. Pe Calea Moșilor, pietruită și aproape pustie, într-o zi însorită din mileniul trecut

12 ian. 2024
30220 afișări
FOTO | Fantastică imagine din Bucureștiul dispărut. Pe Calea Moșilor, pietruită și aproape pustie, într-o zi însorită din mileniul trecut
FOTO | Fantastică imagine din Bucureștiul dispărut. Pe Calea Moșilor, pietruită și aproape pustie, într-o zi însorită din mileniul trecut | Sursa foto: Agerpres

Calea Moșilor, cândva numită „Podul Târgului de Afară,” este una dintre cele mai vechi străzi din București.

Calea Moșilor și îndelungata ei istorie

Muzeul Bucureștiului amintește că, de-a lungul timpului, a făcut obiectul a numeroase studii istorice, culturale şi sociale:

Încă de pe vremea lui Matei Basarab, în plină necesitate de existenţe a unor locuri de desfacere a mărfurilor, pe lângă târgul din jurul Curţii Domneşti (Târgul Dinlăuntru) şi a celui din preajma Bisericii Zlătari (Târgul de Sus) se simţea nevoia găsirii unui alt loc în care să se facă schimburi comerciale şi acesta a fost găsit în jurul Bisericii Oborul Vechi. El a fost denumit Târgul de Afară. Acest târg apare în cronica domnitorului Constantin Brâncoveanu în jurul anului 1693. Drumul care ducea din centrul oraşului către această piaţă a fost denumit Podul Târgului de Afară. Schimbarea denumirii acestei artere din Podul Târgului în Calea Moşilor este legată tot de existenţa unui târg, se pare mai vechi decât primul şi anume Târgul Moşilor ce se deschidea primăvara în sâmbăta Rusaliilor, odată cu pomenirea morţilor sau a moşilor.

În 1906, era una dintre cele mai lungi străzi din București

La mijlocul secolului al XIX-lea, cele două târguri din București s-au unit pe moşia Colentina a domnitorului Grigore Ghica:

Importanța acestui târg şi a drumului comercial ce ducea la el denotă și din faptul că este prima stradă pietruită din Bucureşti  (1825). În anul 1906 Calea Moşilor este menţionată printre cele mai lungi artere bucureştene, ea având o lungime de 2830m. Peste timp, această stradă și-a păstrat aspectul comercial, printre case frumoase de locuit aflându-se magazine şi ateliere ce luaseră locul fostelor hanuri, cârciumi şi prăvălii. Stradam ca și întreaga zonă adiacentă era în anii 1988-1989 supusă unui plan de sistematizare.

Pietruită și plină de case cochete a rămas și în anii 70, așa cum vedem Calea Moșilor și în aceste imagini din arhiva istorică a Agerpres.

Calea Moșilor
Calea Moșilor, anii 70 | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

În  zilele noastre, Calea Moșilor are 2.660 de metri, se află în sectoarele 2 și 3 și rămâne una din cele mai importante străzi din București.Se întinde de la Strada Bărăției (de lângă Piața Timpului) până la Piața Obor (la intersecția cu șoseaua Colentina, șoseaua Ștefan cel Mare și șoseaua Mihai Bravu) 

Porțiunea de început, cea de la strada Bărăției până la Bulevardul Hristo Botev, pe o lungime de 480 de metri, este cuprinsă în Centrul istoric al Bucureștiului.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies