FOTO | „Dudul din Batiștei”. Cel mai bătrân copac din București are peste 300 de ani și are chiar propria-i legendă

22 nov. 2024
9741 afișări
FOTO | „Dudul din Batiștei”. Cel mai bătrân copac din București are peste 300 de ani și are chiar propria-i legendă
FOTO | „Dudul din Batiștei”. Cel mai bătrân copac din București are peste 300 de ani și are chiar propria-i legendă. Sursa foto: Agerpres

În curtea Bisericii Batiștei se află copacul care poartă titlul de „cel mai bătrân” din tot Bucureștiul. Este vorba despre un dud alb, cu o vechime de peste trei secole, care are în spate o legendă care-l are în prim-plan pe domnitorul Constantin Brâncoveanu și care poartă un nume sugestiv: „Dudul din Batiștei”.

Bucureștiul secolelor trecute, orașul mic, cu multe spații verzi mai mult sau mai puțin îmblânzite, care era practic parte din Codrii Vlăsiei este astăzi o simplă amintire, însă drept dovadă a acelor vremuri se află în oraș arbori ocrotiți, declarați monumentali de lege. Până în anul 2018, cel mai vechi arbore din București era considerat un platan de lângă Podul Cotroceni, care a fost tăiat după ce a căzut pradă furtunilor. Se spune că ar fi avut între 300 și chiar 500 de ani. În prezent, cel mai bătrân copac bucureștean este considerat dudul alb din curtea Bisericii Batiștei, care ar avea în prezent cel puțin 300 de ani vechime, potrivit legendei.

„Dudul din Batiștei” e cel mai bătrân copac din București

La intersecția dintre strada Batiștei și strada General David Praporgescu se află Biserica Batiștei, unul dintre cele mai cunoscute și vechi lăcașe de cult din București, prin spatele căruia în secolele trecute curgea Bucureștioara, pârâul care în prezent mai există doar în povești. Odinioară, aici erau aduse vitele pentru tăiere, deoarece zona era populată cu prăvălii și ateliere ale măcelarilor și cojocarilor, potrivit Click.

Mai mult, pentru enoriașii din zonă fusese ridicată o biserică din lemn, iar în curtea bisericii se afla un dud în jurul căruia copiii din mahala se strângeau ca să se joace, să se cațere în el și să mănânce fructe dulci. Biserica din lemn chiar ar fi luat foc de câteva ori – lumânările și ventilația slabă duceau adesea la astfel de deznodăminte – însă dudul a scăpat teafăr și nevătămat de fiecare dată. În cele din urmă, a fost ridicată o nouă biserică, de care se leagă o legendă ce datează de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Potrivit acestei legende, domnitorul nu prea agrea ca copiii să se suie în copaci, mai ales în cei din curțile bisericilor. Într-o zi când se afla la Biserica Batiștei, Constantin Brâncoveanu l-a văzut pe un băiat care era urcat pe crengi și l-a certat, cerându-i să coboare. Copilul, pe care l-ar fi chemat Manciu, i-ar fi spus domnitorului „Lasă, Măria-ta! Dudul nostru este voinic! N-o să trăieşti nici tu, Maria-Ta, cât o să trăiască el!”, potrivit Agerpres.

Manciu devenise peste ani și ani vătaf al măcelarilor din mahalaua Batiștei și ar fi fost martor la două momente-cheie: arderea bisericii într-un incendiu dar și la luarea lui Brâncoveanu de către turci. Apoi, bărbatul ar fi ridicat pe același loc o biserică nouă, ce a fost sfințită la 1764 și care există și în ziua de azi, și care împarte un colț din centrul Bucureștiului cu cel mai bătrân copac al orașului.

Citește și

Cookies