Începutul de weekend aduce noi defrișări, de această dată în Parcul Brâncuși. După ce săptămânile trecute tăierile de copaci au avut loc neîncetat în zona retrocedată din Parcul IOR, acum se pare că echipele care au pus la pământ orice copac din zona retrocedată de 12 hectare au trecut strada și au început să taie copaci din Parcul Brâncuși.
Defrișările continuă și în anul 2025, însă de data asta nu în Parcul IOR (nu că ar mai fi mare lucru de tăiat în zona retrocedată), ci literalmente peste drum, în micul Parc Brâncuși. Pagina de Facebook „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” a publicat în această dimineață mai multe imagini din parc în care se văd mai mulți copaci doborâți, care au fost tăiați, potrivit acestei pagini, de către cei care s-au ocupat și de defrișarea din IOR.
În imagini se poate observa cum sunt căzuți și pe alei și pe spațiile verzi copaci de toate vârstele și de toate mărimile. De la trunchiuri la crengi înșirate, din fotografii reiese că nu s-au făcut discriminări când vine vorba de tăieri.
Terenul de 1,4 hectare pe care este construit Parcul Brâncuși i-a fost retrocedat tot Mariei Cocoru, persoana care a primit și mult disputata zonă de 12 hectare din Parcul IOR, cea care a cumpărat drepturile litigioase de la Eduard Romalo, urmașul industriașului Ivan Grueff.
Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv în instanță procesul prin care a cerut anularea retrocedării acestui teren pe care e amplasat Parcul Brâncuși. Instanța a decis însă că acest teren nu a fost niciodată parte din domeniul public, și că parcul a fost construit fără aprobările necesare, precum autorizațiile de construcție sau certificatul de urbanism.
„În ceea ce priveşte prima problemă ridicată pentru a se stabili dacă apelanţii reclamanţi (Robert Negoiță și PS3 – n.r.) justifică calitatea procesuală activă, respectiv aceea de a stabili dacă imobilul în discuţie făcea parte din domeniul public sau privat al statului, Curtea reţine că potrivit adresei Ministerului Finanţelor Publice (…) imobilul situat în Bucureşti, Bd. Liviu Rebreanu F.N., sector 3 nu a putut fi identificat în inventarul bunurilor din domeniul public al statului centralizat de către Ministerul Finanţelor Publice (…).”
„De asemenea, din adresa Ministerului Finanţelor Publice (…) rezultă că: «în urma verificărilor efectuate în inventarele centralizate ale bunurilor proprietate publică şi a bunurilor imobile proprietate privată a statului, la data de 3.06.2019, imobilul nu a fost identificat în aceste inventare».”, a precizat Înalta Curte la momentul deciziei finale, în anul 2020, potrivit Libertatea.