A existat cândva, în București, Uranus.
Era în Sectorul 5 și era un cartier fermecător, cu străzi mititele pavate cu piatră cubică, străzi cu casuțe pitorești. Numele lui era Uranus și a fost pus la pământ de Ceaușescu, în delirul lui de reinventare a Bucureștiului.
Anii ’80 sunt anii în care Uranus dispărea de pe fața pământului căsuță cu căsuță, străduță cu străduță.
Sunt anii în care bucată din inima orașului era sfârtecată cu buldozere și excavatoare.
Cartierul Uranus era, în multe feluri, o bijuterie. A fost locul clasei de mijloc a Bucureștiului: negustori, meșteșugari, proprietari de mici afaceri. Apoi, aici s-au născut afacerile mai mari – Fabrica de bere Bragadiru tot aici era.
Aici se afla cladirea primei vămi, ridicată in anul 1894, acum clădire de patrimoniu, dar si clădirea Bucuresti Antrepozite.
La scurt timp după cutremurul din 1977, când multe clădiri vechi din Bucureşti s-au prăbuşit, Ceauşescu făcut o mare ședință, unde a convocat specialişti şi arhitecţi, cărora le-a prezentat planul de a construi un nou centru politico-administrativ în Bucureşti – un nou centru civic socialist.
Iar specialiştii i-au confirmat că zona Uranusului ar fi cea mai sigură pentru construcţia unor clădiri noi, mai sigură decțt partea joasă a oraşului, unde 28 de clădiri vechi se prăbuşiseră.
Atunci, soarta acestui cartier a fost pecetluită. Pe ruinele lui s-a înălțat Casa Poporului.
Uranus se afla unde găsim acum Parcul Izvor, Casa Poporului și Casa Academiei.
Avea străzi cu nume pe care unii bucureșteni încă și le mai amintesc. Se chemau Cazărmii, Brutus, Bateriilor, Vităneşti, Puţul cu Apă Rece, Vânători, Sapienţei, Apolodor, Meteorilor, Antim, Puişor, Crăiţelor, Aleea Trandafirilor, Militari, Schitul Maicilor, Banul Mihalcea, Meteorilor, Minotaurului, Arionoaia ..
Îți recomandăm să citești și: