Au apărut primele randări în care putem vedea cu o să arate noul Aeroport Otopeni, cel de după executarea lucrărilor de extindere pe care CNAB. Decizia de a executa aceste lucrări, pentru care licitația a fost deja lansată în SICAP, a fost luată deoarece se estimează că până în 2024 traficul pe Aeroportul „Henri Coandă” se va dubla.
Marți, 8 aprilie 2025, Compania Națională Aeroportul București a anunțat că un contract în valoare de 210 milioane de lei, care are ca obiect proiectarea unor planuri de extindere pentru Aeroportul Otopeni, a fost lansat în SICAP.
Motivarea pentru lansarea acestei licitații a fost că, în viitor, numărul persoanelor care vor zbura e pe acest aeroport se va mări considerabil. CNAB a estimat că până în 2040 se va ajunge la 6.500 pasageri/oră, iar infrastructura actuală nu ar putea suporta acest timp de trafic.
Astăzi, au apărut primele randări în care ni se prezintă Aeroportul Otopeni din viitor, așa cum ar putea să arate după finalizarea lucrărilor:
Principalul obiectiv al proiectului este de a realiza un nou terminal de pasageri care să aibă toate facilitățile necesare. Acesta ar urma să fie realizat pe o suprafață de circa 176.000 mp.
CNAB a menționat, conform HotNews.ro:
Viziunea CNAB pentru noua infrastructură este: aeroport individualizat la nivel internațional; aeroport smart prin utilizarea tehnologiilor moderne AI, IoT, BMS etc; aeroport eficient – fluxuri optime pentru pasageri, bagaje, aeronave, autovehicule, echipamente; siguranță și securitate prin utilizarea tehnologiilor avansate; experiența pasagerilor – spații confortabile, fluxuri intuitive, spații diverse pentru food & beverages, shopping, lounges; sustenabilitate și reziliență – soluții eficiente energetic, utilizarea de tehnologii verzi cu impact minim asupra mediului (de exemplu: reutilizarea apei de ploaie); soluții care să conducă la conceptul de „healthy building” (fluxuri pasageri, calitatea aerului, materialele utilizate, soluții HVAC, fără zgomot interior, cu lumină naturală, tehnologie digitală etc).
Printre facilitățile pe care noul terminal ar urma să le aibă se numără, conform CNAB:
De asemenea, urmează să fie realizată și o rețea complexă de drumuri de acces în zonele landside și airside. Acestea vor asigura conexiunile rutiere prin subteran, cu actualul terminal.
Având în vedere că acest proiect este unul foarte complex, proiectantul trebuie să utilizeze Building Information Modeling, potrivit CNAB.