Bucureștiul a fost martor acum mai bine de șase decenii a unei eclipse totale de soare, care i-a scos pe curioși din care pentru a se uita pe cer mai bine de-o oră prin fel de fel de telescoape, ochelari speciali sau bucăți de sticlă afumată. Vă prezentăm mai jos o serie de fotografii de colecție din februarie al lui 1961, când deasupra Capitalei s-a aflat eclipsa totală de soare.
Eclipsa din 1999 a rămas faimoasă din mai multe motive în mintea românilor: a făcut din noapte zi, a fost aproape „sfârșitul lumii” și a băgat găinile la somn în toiul zilei. A, să nu uităm că a fost marcată cu o bancnotă specială de către BNR. Cu vreo 3 decenii jumate în urmă însă, în Capitală s-a putut vedea o altă eclipsă, și de această dată tot de soare.
Potrivit paginii de Facebook a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa de Soare din 15 februarie 1961 a fost observabilă drept totală din București. Aceasta a început dimineața, la ora 8:43, a avut maximul la ora 9:55 și s-a terminat la ora 11:12. Deși soarele nu s-a aflat la o înălțime ridicată pe parcursul eclipsei, astronomii au putut să se pregătească și să observe din diferite poziții eclipsa.
Deși vremea era una rece și înnorată, deloc ideală pentru a urmări o eclipsă, bucureștenii s-au înarmat și așezat la coada lungă formată la intrarea în observator. Trebuie menționat faptul că o parte din personalul de la „Vasile Urseanu” s-a îmbarcat într-un avion și a fotografiat și observat eclipsa de deasupra norilor.
Sursa foto: Facebook / Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”