Primarul Sectorului 4 a decis să ne arate aeroportul din sudul Bucureștiului, cel care ar urma să fie construit în județul Giurgiu, aproape de localitatea Adunații Copăceni. Din randările publicate de Daniel Băluță vedem că aeroportul promis va avea formă de avion.
„Un proiect așteptat de peste 20 de ani care devine realitate”, spune Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei.
Primarul Băluță a publicat imagini cu viitorul Aeroport Internațional din Sudul Bucureștiului:
Așa va arăta Aeroportul Internațional pe care îl vom construi în Sudul Bucureștiului!, spune Daniel Băluță într-o postare pe Facebook.
Imaginea a fost prezentată vineri, 17 mai, de specialiști din cadrul companiei Setec din Franța, societate cu experiență în studierea, proiectarea și realizarea de aeroporturi la nivel global, atât în Europa, cât și în America de Sud, Africa și Asia.
Sunt convins că împreună cu partenerii noștri, vom reuși să ducem la capăt acest proiect, spune Băluță.
Și doamna Firea a ținut să vorbească despre aeroportul din sudul Bucureștiului. Candidata PSD la Primăria Capitalei se bucură că are șansa să se implice în acest proiect, alături de Daniel Băluță.
Noul aeroport urmează să fie la 24 de km de centrul Bucureștiului și la 43 de km față de granița cu Bulgaria. Mai exact, acesta va fi în apropierea localității Adunații Copăceni din Giurgiu.
Gabriela Firea spune că aeroportul poate fi finalizat în timp record:
Mă bucur că am șansa să mă implic în acest proiect, împreună cu colegul meu, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4. Sunt convinsă că va fi o reușită majoră a colaborării dintre Municipalitate, Primăria Sectorului 4, Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu, Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, cu sprijinul secretarului de stat Bogdan Mândrescu. Cu ajutorul colegilor noștri europarlamentari, a consilierilor generali și locali, cu fonduri locale și fonduri europene nerambursabile, îl putem finaliza într-un timp record.
De asemenea, candidata PSD la Primăria Capitalei a ținut să sublinieze că transportul rămâne principala problemă a orașului, iar prioritate au dezvoltarea rețelei de metrou și construirea de noi stații pe magistralele M4, M2, M7:
Bucureștiul și Ilfovul trebuie conectate prin metrou.