Crucea de pe turla mare a Catedralei Mântuirii Neamului, care cântărește șapte tone, a fost montată în decursul acestei zile.
Crucea montată azi, 8 aprilie, pe turla mare a Catedralei Națioanel, este denumită și Turla Pantocrator, pentru că, în toate bisericile, la interior, în cupola turlei principale, este pictat Iisus Hristos Pantocrator (Atotțiitorul), potrivit Agerpres.
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, împreună cu părintele Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au oficiat marți slujba de sfințire a crucii.
Crucea de pe turla mare a Catedralei Naționale a fost montată cu o macara, a cărei asamblare a început pe data de 24 martie.
Înainte de a fi înălțată, Crucea a fost sfințită după rânduiala Bisericii noastre, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici, într-o atmosferă de rugăciune și reculegere.
Mai mult decât o etapă inginerească, această zi marchează un gest de consacrare: unirea lucrării omenești cu darul dumnezeiesc. Crucea ridicată deasupra turlei mari a Catedralei Naționale devine nu doar un reper arhitectural al României, ci și o chemare tăcută spre verticalitate, spre nădejde, spre Înviere, se arată pe pagina de Facebook Catedrala Națională.
Catedrala Națională din București, denumită și Catedrala Mântuirii Neamului, se deschide în toamnă. Slujba de sfințire va avea loc pe data de 26 octombrie 2025, fiind susținută de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
Evenimentul de sfințire a Catedralei Mânturii Neamului are loc pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române. În 2025 se împlinesc 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală și 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie, potrivit Antena 3 CNN.
După sfințirea Catedralei Naționale, aceasta va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.
Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, a confirmat acest lucru pentru Trinitas TV.
Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025.
Lucrările de construcție sunt aproape gata. Anul acesta urmează să fie terminate instalațiile interioare, montarea vitraliilor exterioare și structura de rezistență a porticurilor de la intrarea principală.
Te-ar mai putea interesa și: