FOTO | Cozonacul record din Parcul Izvor cântărește peste 500 de kg și are aproape 20 de metri. Bucătărese harnice l-au frământat și copt la Festivalul de Merinde de Primăvară

05 apr. 2025
1689 afișări
FOTO | Cozonacul record din Parcul Izvor cântărește peste 500 de kg și are aproape 20 de metri. Bucătărese harnice l-au frământat și copt la Festivalul de Merinde de Primăvară
FOTO | Cozonacul record din Parcul Izvor cântărește peste 500 de kg și are aproape 20 de metri. Bucătărese harnice l-au frământat și copt la Festivalul de Merinde de Primăvară | Sursa foto: Cititor B365.ro

Cozonacul record din Parcul Izvor e gata încă de vineri și face obiectul curiozității oamenilor care trec pe aici. Oare ce lungime are? Câte kilograme o cântări? Câte ore s-o fi lucrat la el? Ei bine, una dintre bucătăresele care au muncit ore întregi pentru a frământa acest cozonac răspunde la întrebări.

Cozonacul record din Parcul Izvor, de la Festivalul Neaoș cu Merinde de Primăvară

În cadrul Festivalul Neaoș cu Merinde de Primăvară, ce se desfășoară în acest weekend în Parcul Izvor, s-a stabilit un record. Bucătărese harnice venite tocmai din Bucovina au frământat cel mai mare cozonac împletit din București după o rețetă tradițională specifică zonei.

Una dintre ele a povestit că ziua ei de vineri a început la ora 4:00 dimineața. Întrebată de un reporter dacă cozonacul stabilește și un record, aceasta a spus că da.

Am mai făcut unul în Parcul Național, dar era de 10 metri, acuma are aproape 20 de metri și cred că în total are peste 500 de kilograme.

Și da, cozonacul este comestibil, iar organizatorii îi așteaptă pe vizitatori să guste din el sau chiar să-l fotografieze.

Cozonacul record din Parcul Ivor
Cozonacul record din Parcul Ivor | Sursa foto: Cititor B365.ro

Pentru prepararea cozonacului s-au folosit ingrediente alese cu grijă:

  • 250 kg făină albă de calitate superioară
  • 300 de ouă proaspete
  • 250 kg nucă măcinată fin
  • 50 litri lapte proaspăt
  • 12 kg drojdie
  • 1 kg sare
  • 10 kg cacao
  • 10 kg unt gras
  • 10 kg smântână cremoasă

La festival, bucureștenii pot gusta și din preparate tradiționale de primăvară, produse locale autentice și pot participa la demonstrații culinare live.

Preparatele de aici sunt atât de dulce, cât și pentru cei ce postesc – porc, vită sau oaie la grătar ori în tocănițe, garnituri de post și zeci de salate.

Festivalul este deschis și azi, și duminică, între orele 9:00-22:00, iar intrarea este liberă.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies