FOTO | Coșuri de gunoi multicolore au răsărit în Sectorul 6 din București. Sunt verzi, galbene, albastre, roșii sau maro și, desigur, fiecare culoare e pentru sortare

03 iul. 2023
797 Afișari
FOTO | Coșuri de gunoi multicolore au răsărit în Sectorul 6 din București. Sunt verzi, galbene, albastre, roșii sau maro și, desigur, fiecare culoare e pentru sortare

Ați mai întâlnit vreodată coșuri de gunoi multicolore? Dacă răspunsul este nu, înseamnă că nu ați mers în parcurile din Sectorul 6 sau, pur și simplu, nu le-ați observat. Fiecare culoare a coșului de gunoi are o semnificație și încurajează sortarea deșeurilor.

Ce semnificație are fiecare culoare a coșului de gunoi

Când vedeți prima dată coșurile de gunoi colorate, probabil, vă gândiți că sunt doar de decor, nicidecum că în spatele fiecărei culori există o semnificație.

Primăria Sectorului 6 a explicat pe pagina de Facebook că în parcurile din sector există mai multe coșuri de gunoi multicolore și că fiecare culoare simbolizează ceva.

Fiecare coș de gunoi este împărțit în patru segmente, iar fiecare segment este colorat diferit.

Semnificațiile fiecărei culori a coșului de gunoi

 • 🟡Galben – Aici aruncăm ambalaje din plastic, metal și aluminiu, cum ar fi recipiente de plastic, doze de aluminiu sau caserole de plastic curate;
 • 🟢Verde – Destinat ambalajelor din sticlă, precum sticle de suc sau borcane (fără capac);
 • 🔵Albastru – Aici se depozitează ambalaje din hârtie și carton curate sau ziare și reviste;
 • 🟤Maro sau 🔴Roșu – : Este destinat deșeurilor menajere, cum ar fi resturile alimentare, ambalajele murdare sau șervețelele de hârtie folosite.

De asemenea, PS6 a spus și că bucureștenii au trei variante în momentul în care se hotărăsc să arunce ceva la coșul de gunoi, anume:

 • Aruncă ambalajul la nimereală, fără a ține cont de culoare;
 • Scot telefoanele și caută pe Google semnificațiile culorilor:
 • Aruncă corect ambalajul.
Coșurile de gunoi multicolore din Sectorul 6
Coșurile de gunoi multicolore din Sectorul 6. Sursa foto: Primăria Sectorului 6

Fiecare persoană decide dacă vrea sau nu să respecte culorile și să încurajeze reciclarea.

Ce amendă primesc persoanele care aruncă gunoaie pe jos

Persoanele care nu respectă legea și aruncă gunoaie la întâmplare pe jos sau în alte zone decât cele speciale riscă să fie sancționate.

Concret, Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor reglementează măsurile pentru protecția mediului și a sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea și gestionarea deșeurilor, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit acestei legi, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru următoarele fapte:

 • încălcarea obligației de a colecta separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă;
 • încălcarea obligației, de către titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire sau desființare, de a gestiona deșeurile obținute în acest mod;
 • încălcarea obligației de a nu abandona deșeurile;
 • încălcarea obligației de a nu elimina deșeuri în afara spațiilor autorizate în acest scop.

În schimb, persoanele juridice riscă, potrivit legii, pentru aceleași fapte enumerate mai sus, amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.

Te-ar putea interesa și:

Cookies