De ce să nu ratați „Comorile Chinei”:expoziție unică pe generație, investiție fără precedent FOTO

de:
09 mai 2013
0 Afișari
De ce să nu ratați

Expoziția este o inițiativă a Ambasadei Chinei din România. ‘‘Reprezentanții Ambasadei au cerut amenajări speciale în ceea ce privește asigurarea condițiilor de microclimat, securitate și expunere modernă. Muzeul de Istorie a făcut un proiect expozițional special pentru expoziție, fiind cea mai mare investiție într-un proiect expozițional din România, de peste 500.000 euro”, a declarat Radian Romus Andreescu, senior cercetător în cadrul muzeului și comisarul expoziției pentru B365.ro.

În cadrul expoziției pot fi văzute 101 seturi de exponate, reunind obiecte provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din Republica Populară Chineză. ”A mai fost o expoziției a Chinei la Muzeul de Arte, prin anii ’80, dar nu de anvergura acesteia”, a spus comisarul expoziției.

Expoziția ”Comorile Chinei” este împărțită în patru teme.

Prima temă este nașterea civilizației: acoperă o perioadă începând de la 4000 înainte de Hristos până la 221 înainte de Hristos. ”În cadrul acestei teme putem vedea obiecte foarte vechi, din neolitic. Deosebite sunt obiectele de jad, un material foarte important și extrem de folosit de civilizația chineză. În plus, avem și bronzuri chinezește, vaze de bronz de acum 3000 de ani, cu forme fascinate și decor sofisticat, folosite în cadrul ceremoniilor’‘, a povestit Andreescu.

A doua temă este unificarea Chinei: din 221 înainte de Hristos până în 220 după Hristos. Aici întâlnim renumitele exponate din armata de teracotă.

”În 221 înainte de Hristos, împăratul Qin Shi Huangdi unifică China. Era conducătorul unui regat și mai cucerește încă șase. Ca orice conducător, acesta avea obsesia morții. Așa că, încă din timpul vieții, își construiește mausoleul. Acesta este un pic mai mic decât Casa Poporului. În interiorul mausoleului, Qin Huangdi creează o lume: munți, alte forme de relief, lacuri și râuri din mercur. Acesta nu este încă deschis, deoarece, fiind foarte mare, ridică probleme de conservare.”, explică Radian Romus Andreescu.

La un kilometru jumătate de mormântul principal, în anul 1974 un țăran chinez, în timp ce săpa un puţ în apropiere de mausoleu, a descoperit armata de teracotă: 8000 de soldați în mărime naturală. ”Sarcina acestora era să păzească mormântul. Soldații au fost îngropați cu care de luptă, cai și arme reale. Fiecare dintre ei are o anume expresie a feței: unul e vesel, altul e speriat, bătrân sau tânăr. Toți erau lăcuiți și pictați. Se spune că au muncit 700.000 de oameni pentru a-i crea”, punctează comisarul expoziției.

Orașul unde a fost descoperită armata, Xi’an, a cunoscut o dezvoltare impresionantă.

În afară de soldați din armata de teracotă, la Muzeul de Național de Istorie putem vedea și obiecte din necropola unui alt împărat, printre care soldați în miniatură, o vacă și alte obiecte din bronz.

Cea de-a treia temă este ‘‘Drumul mătăsii”.

Mătasea, un produs 100% chinezesc, a fost comercializată din China până în Europa de Vest. Acest drum a fost numit „Drumul mătăsii”. „Această rută comercială care unește vestul cu estul poate fi numită prima globalizare. În afară de mărfuri, se schimbă idei, se întrepătrund civilizații. Iar budismul a fost răspândit de-a lungul drumului mătăsii”, a mai spus Andreescu.

A patru temă este China imperială: din anul 1000 până în 1911. ”Vedetele acestei perioade sunt obiectele de porțelan, o invenție de acum 2000 de ani”, explică cercetătorul.

Este o expoziție care se întâmplă o dată la o generație. Pentru cei care nu au posibilitatea să se ducă prin China și să o colinde, ar fi păcat să o piardă”, concluzionează comisarul expoziției.

Expoziția poate fi vizitată până la data de 1 august 2013, de la ora 10.00 până la ora 18.00. În ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00.

În acestă perioadă, se aplică noi condiţii şi tarife de acces diferite de cele aplicate până acum. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu care include vizitarea expoziţiilor „Comorile Chinei”, „Tezaur Istoric” , „Lapidarium-Copia Columnei lui Traian” și a expozițiilor temporare este de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, 50 lei pentru pachet familial care include 2 adulţi şi maxim 3 copii cu vârsta până în 18 ani. Există și opţiunea „acces rapid” în muzeu , cu 50 lei.

Cookies