FOTO | Clotilde Armand, primele imagini de la Parchet, unde a fost chemată la audieri ca suspectă într-un dosar ANI de incompatibilitate și conflict de interese

29 aug. 2023
207 Afișari
FOTO | Clotilde Armand, primele imagini de la Parchet, unde a fost chemată la audieri ca suspectă într-un dosar ANI de incompatibilitate și conflict de interese
FOTO | Clotilde Armand, primele imagini de la Parchet, unde a fost chemată la audieri ca suspectă într-un dosar ANI de incompatibilitate și conflict de interese | Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a fost chemată azi la Parchetul de pe lângă Judecătoria S1, unde procurorii au audiat-o într-un dosar inițiat de ANI, care a reclamat-o pentru incompatibilitate și conflict de interese.

A ajuns la Parchet în jurul orei 10:00, când procurorii i-au adus la cunoștință că are calitatea de suspect. A discutat cu procurorii mai mult de o oră și a plecat de la Parchet în undeva înainte de prânz.

Clotilde Armand, după mai mult de o oră la audieri la Parchet

FOTO | Clorilde Armand, primele imagini de la Parchet, unde a fost chemată la audieri ca suspectă într-un dosar ANI de incompatibilitate și conflict de interese
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, părăsește sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1, in Bucuresti | Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
FOTO | Clotilde Armand, primele imagini de la Parchet, unde a fost chemată la audieri ca suspectă într-un dosar ANI de incompatibilitate și conflict de interese
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Ce acuzații îi aduce ANI primarului Sectorului 1 al Capitalei

În noiembrie anul trecut, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a constatat conflict de interese în cazul lui Clotilde Armand.

Concret, ANI spune că primarul Sectorului 1 a semnat documente prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, un proiect finanțat din fonduri europene prin care și-ar fi produs un folos material personal de peste  18.000 de lei.

ANI susținea că Armand a semnat 5 dispoziții prin care mai întâți s-a numit pe sine însăși manager de proiect, apoi și-a majorat  indemnizația lunară cu până la 30%. ANI  consideră că o astfel de situație e ilegală.  În primul rând, ar fi vorba de incompatibilitate, deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1 și funcția plătită de manager de proiect:

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Ce spune Clotilde Armand despre acuzațile ANI și despre audieri

Dimineață, după ce a fost chemată la audieri, Clotilde Armand a declarat că s-a dus la Parchet la solicitarea procurorilor, pentru a lămuri situația de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache:

Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, înțeleg că aceasta este procedura. Cum că aș fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1. Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii mai: 60 de funcționari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității, a fost creat un registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și au fost derulate campanii de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție.

Clotilde Armand mai susține Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administrații locale din România care au obținut certificarea pentru sistemul de management anti-mită, spune că a respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene și că a contestat în instanță raportul ANI.

 

 

Cookies