FOTO | Ceată de copii prin fața Hotelului Luvru, azi Capitol, de pe Calea Victoriei. Imagine de poveste din vechiul București

05 iun. 2024
2347 afișări
FOTO | Ceată de copii prin fața Hotelului Luvru, azi Capitol, de pe Calea Victoriei. Imagine de poveste din vechiul București
FOTO | Ceată de copii prin fața Hotelului Luvru, azi Capitol, de pe Calea Victoriei. Imagine de poveste din vechiul București | Sursa foto: Agerpres

Prin fața Hotelului Capitol din București, una dintre clădirile simbolice ale orașului, acum 65 de ani, trecea un grup de vreo 16 copii, însoțiți de câțiva adulți. Imaginea a fost surprinsă pe data de 15 iulie 1959.

Prima mașină care așteaptă ca grupul de copii să treacă strada este o GAZ-M20 Pobeda, iar la coadă stau alte mașini de epocă, care ar întoarce cu siguranță toate privirile locuitorilor Bucureștiului de azi. Întreaga scenă pare să fi fost filmată de un bărbat, acesta fiind surpins în colțul din dreapta jos a fotografiei.

Grup de copii trecând prin fața Hotelului Capitol | Sursa foto: Agerpres
Grup de copii trecând prin fața Hotelului Capitol | Sursa foto: Agerpres

Hotelul Luvru, așa cum se numea pe vremuri, a fost ridicat într-o perioadă în care în București se construiau primele hoteluri moderne. Imobilele cu mai multe etaje (dotate cu apă caldă, încălzire centrală, băi, lift, telefonie și sală de lectură) fac trecerea de la hanurile insalubre ale orașului la unități de cazare demne de o capitală europeană.

Hotelul Capitol a fost construit în 1901

Hotelul Capitol se află pe Calea Victoriei 29, iar impunătoarea clădire a fost martoră la scrierea istoriei a acestei artere importante din București. Luvru, așa cum era știut pe vremuri, devine unul dintre cele mai renumite și emblematice hoteluri ale Micului Paris.

Clădirea a ars în totalitate în anul 1911 și a fost refăcută de la zero. În perioada Primului Război Mondial, la Luvru au fost cazate trupele germane de ocupație a Bucureștiului.

Hotelul Capitol a fost construit acum mai bine de 100 de ani, mai exact în 1901 și este o legendă vie. Clădirea cu 5 etaje adăpostește un restaurant și o cafenea cunoscute printre bucureșteni. Aici a fost unul dintre locurile preferate de scriitori, muzicieni și artiști.

În 2001, hotelul a trecut printr-un proces de restaurare, ca mai apoi anul 2014 să marcheze modernizarea întregii clădiri, se arată pe site-ul Hotelului Capitol.

În prezent, hotelul are 79 de camere, incluzând 10 apartamente.

Cu imagini spectaculoase de epocă, planuri de arhitectură, informații inedite din dosarele de autorizare și mărturii din presa vremii, prezentăm, mai jos, un interviu cu Oana Marinache, istoric de artă, despre splendoarea și decăderea primelor hoteluri de lux din centrul orașului:

Cookies