FOTO | „Ce imagine! Pariu că tramvaiul din poză e ăla cu care am fost eu la prima întâlnire cu Ina din Titan!😍” Salt în timp în cartier, pe când Parcul IOR era încă vlăstar

04 mart. 2024
17864 afișări
FOTO |
FOTO | "Ce imagine! Pariu că tramvaiul din poză e ăla cu care am fost eu la prima întâlnire cu Ina din Titan!" Salt în timp în cartier, pe când Parcul IOR era încă vlăstar | Imagine colorizată cu AI; sursa foto: Agerpres

București, 1977, cartierul Titan. O imagine la vederea căreia un prieten de-al nostru – Matei, mai boomer, așa (în anii ’70 era la vârsta perfectă a îndrăgostelii epice) a exclamat:

Soro, ce imagine, m-ai aruncat în timp fix în epoca Ina, prima mea iubită, aveam 16 ani și eram îndrăgostit lulea… prima fată pe care am ținut-o de mână! Și, fiindcă m-a lăsat să o din de mână, am fost convins că o să ne și căsătorim (râde rău de tot). Cu tramvaiul m-am dus la întâlnire, pariu că e tramvaiul care se vede acolo, mic, în poză (râde iar, de data asta cu un pic de  groh🤦‍♀️🤣)

Acum, să vedeți și imaginea originală pe care a văzut-o Matei, că lui i-am arătat-o pe cea alb-negru, așa cum este ea păstrată în arhiva istorică Agerpres, nu pe cea colorizată (destul de decent, am zice) de doamna Intețigență Artificială.

Iată cartierul Titan, mai spre sfârșit de anii ’70👇:

FOTO |
Cartierul Titan în anul 1977 | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

Titan – scurtă istorie a unui „cartier titanic”

În anii ’60, în București începea construcția mega-cartierului muncitoresc Titan, pe atunci la periferia orașului. A fost gândit ca un microunivers urban dominat de blocuri cu 4 și 9 etaje, cu dotări socio-culturale și spații verzi generoase, distanța minimă dintre blocuri fiind de 30 de metri.

De la primul desen pe hârtie și până la execuție, a fost înzestrat cu toate atributele arhitecturii realist-socialiste, un tip de arhitectură care cerea utilitate și funcționalitate, plus spații de utilitate publică.

În memoria decrețeilor din Titan, dar și a celor mai batrâni, cartierul păstrează o aură paradisiacă: blocuri modernist socialiste cu vedere la lac.

Atât de mulțumiți au dost conducătorii de felul în care a prins viață Titanul din București, ridicat acolo unde nu demult erau mlaștini și câmp  încât, în vara anului 1969, Nicolae Ceaușescu l-a dus pe președintele SUA, Richard Nixon, în inima cartierului, să se mândreasca la american cu mărețele realizări.

Cartierul Titan
Cartierul Titan în 1977 | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

Bijuteria coroanei a fost și rămâne Parcul IOR-Titan (azi Parcul Alexandru Ioan Cuza), inaugurat în anul 1970, după lucrări care au durat 5 ani.

Numele de I.O.R. i se trage de la numele Fabricii Întreprinderea Optică Română, care se află lângă parc. I.O.R este compus, de fapt, din două parcuri -Titan și IOR. Lucrările de amenajare au început în 1965, până la podul care desparte cele două zone ale parcului. Au fost acoperite gropile, a fost decopertat terenul și a fost adus pământ din alte zone. Primele nuclee ale parcului au fost realizate  de muncitoriidin întreprinderi și, în mare parte, și de elevi.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies