În secolul trecut, expresia „Ce te-mbulzești ca la Moși?” era una dintre cele mai auzite la înghesuială în București. Ei bine, desigur, ca orice zicale, își are originea în realitate: lumea se îmbulzea la Zidul Morții, una dintre atracțiile care au marcat istoria Târgului Moșilor, din vremurile când se ținea cam pe unde e astăzi Piața Obor.
Haosul și magnetul „Moșilor” de odinioară e fără egal. În zilele de sărbătoare, tot Bucureștiul se bloca din rutina obișnuită și trăia prin atracțiile care produceau freamăt și uimire printre locuitori. Zidul Morții era una dintre acestea, chiar posibil cea mai populară dintre ele.
Poate vă întrebați ce era „Zidul Morții” (așa cum i se spunea, deși mai jos e prezentat ca fiind Zidul Curajului conform fotografiei din arhiva Agerpres). Situația este una simplă, cel puțin la bază. Este vorba despre un concept foarte simplu, care implică trei mari protagoniști: motocicletele, cascadorii și, evident, Zidul Morții.
Astfel, curioșii plăteau biletul, în acest caz, de 2 lei, și mergeau pe marginea unei cuve de lemn (zidul despre care vorbeam mai devreme). Motocicliștii porneau de la baza „zidului”, din centru, și urcau încet-încet pe porțiunea care era ca o rampă până când prindeau viteză și ajungeau să aibă destulă pentru a putea să conducă perpendicular cu podeaua. Orice greșeală era cel mai probabil fatală, așa că tindem să credem că termenul de „Zidul Morții” nu era deloc doar o banală exagerare, tipică celor care își făceau veacul în târgurile din București.
În prezent, acest fel de show-uri încă au trecere la public și sunt extrem de populare, mai ales în state din Asia, precum India, Bangladesh sau Sri-Lanka. La noi, măsurile de siguranță și dispariția farmecului „moșilor” au contribuit la dispariția „Zidului Morții” din fibra Bucureștiului din prezent.