FOTO | Casa de Cultură, Teatrul Masca sau „Înfrățirea între popoare”? Povestea clădirii-simbol pentru cartierul Bucureștii Noi

22 oct. 2024
3762 afișări
FOTO | Casa de Cultură, Teatrul Masca sau „Înfrățirea între popoare”? Povestea clădirii-simbol pentru cartierul Bucureștii Noi
FOTO | Casa de Cultură, Teatrul Masca sau „Înfrățirea între popoare”? Povestea clădirii-simbol pentru cartierul Bucureștii Noi. Sursa foto: Facebook / Caleidoscop

Pe Bulevardul Bucureștii Noi din Capitală, la numărul 66, se află o clădire ce a fost ridicată acum șapte decenii și care a avut până acum trei denumiri (din care a derivat printre localnici una mai… greu de redat): Casa de Cultură, Cinematograful „Înfrățirea între popoare” sau Teatrul Masca, și care a ajuns acum să stea acoperită de o pânză de ani buni, aflându-se într-un lung, anevoios și poate prea lent proces de modernizare și reabilitare. În următoarele rânduri vă vom prezenta o scurtă istorie a Casei de Cultură din Bucureștii Noi, devenită apoi pentru scurt timp casa Teatrului Masca.

Povestea acestui edificiu începe în anul 1953, când Casa de Cultură a fost construită după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu în cartierul Bucureștii Noi. Încă de la început, clădirea a fost gândită ca parte dintr-un ansamblu din cartierul de factură sovietică, fiind încadrată de-o parte și de cealaltă de blocuri staliniste, fiind astfel punctul central al planului local.

Casa de Cultură, Cinematograful „Înfrățirea între popoare” sau Teatrul Masca?

Stilul arhitectural este, evident, specific perioadei respective, și anume realismul socialist, temele principale fiind „ocolirea” trendurilor occidentale și preluarea unui aer mai sobru, rece, specific Uniunii Sovietice. Conceptul nu este unic, astfel că în București mai puteți întâlni ansambluri similare pe Bulevardul Basarabia sau în zona Vatra Luminoasă, de pildă.

Blocurile din zonă, de mică înălțime, având doar trei etaje, au fost ridicate în aceeași perioadă, fiind gândite drept „locuințe muncitorești”, deși în această zonă, care a fost denumită o vreme Piața Marx-Engels, au stat mai întâi persoane de rang înalt din armata sovietică, și mai apoi ofițeri români din perioada regimului comunist.

Oarecum comic, printre locuitorii zonei s-a răspândit și o denumire mai… plastică a locației, aceștia fiind nemulțumiți de numele cinematografului (care a dispus de singurul ecran dublu de mătase naturală din țară): Înfrățirea între popoare. Astfel, i-au spus pe bunul plac: Înfrățirea între picioare.

Perioada Teatrului Masca și intrarea întru uitare

După Revoluție, între 2000 și 2005, aici a fost casa Teatrului Masca, în condiții destul de precare. Totuși, aici au fost pregătite și realizate piese precum „Ziua Mediului”, „Ziua Pământului”, „Povești din România”, „Târgul de jucării”, Târgul de Crăciun și lista poate continua. Mai apoi, teatrul s-a mutat în sediul din cartierul Militari, imobilul din Bucureștii Noi fiind practic dat uitării de toată lumea.

Aflată în paragină, clădirea a fost renovată, însă doar parțial, la stradă, din cauza fondurilor prea puține pentru întregul proiect. Acum șapte ani, în 2017, Teatrul Excelsior a intrat în posesia imobilului, cu scopul de a organiza aici „Centrul Cultural Excelsior”. Studenți de la „Ion Mincu” au fost parte a unui proiect de amenajare interioară, bugetul total estimat de atunci fiind de 3 milioane de euro. Lucrarea a fost oprită, fiind apoi preluată în vara anului 2021 de Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 SA, scopul fiind modernizarea, restaurarea și eficientizarea acestui imobil. În prezent, fațada clădirii este încă acoperită de pânză și de schele, termenul final al lucrărilor fiind o necunoscută.

Sursa foto: Captură ecran Google Street View

Citește și

Cookies