FOTO | Cartierul Drumul Taberei, văzut ca din dronă, de pe vremea când drona era doar ceva SF. „Impecabil gândit, fantastică imagine!”

24 apr. 2023
4182 afișări
FOTO | Cartierul Drumul Taberei, văzut ca din dronă, de pe vremea când drona era doar ceva SF.
FOTO | Cartierul Drumul Taberei, văzut ca din dronă, de pe vremea când drona era doar ceva SF. Impecabil arată, fantastică imagine! | Sursă foto: Agerpres

O imagine ca asta te face să înțelegi de ce bucureștenii scriu atât de des “I ❤️ Drumul Taberei”.

Văzut de sus, din avion, cartierul – așa cum ni se înfățișează în această imagine din anul 1962, este incredibil de aerisit, extraordinar împărțit.  În acel deceniu – și ani buni mai târziu – era cel mai frumos și mai funcțional cartier muncitoresc din capitala unei Românii socialiste. 

Drumul Taberei – singurul cartier-exemplu de aplicare a principiilor lui Corbousier

Cartierul, în care locuiesc acum aproximativ 300.000 de oameni (potrivit PS6)  a fost construit de la zero, pe un câmp din București, după cel de-al doilea război mondial, și singurul care apare în istoria arhitecturii bucureștene ca exemplu de aplicare a principiilor și urbanismului arhitectului elvețian Le Corbusier, părintele arhitecturii moderne.

E plin mai ales de blocuri mici, de 4 etaje, și încă are multe spaţii verzi. Cel mai mare este parcul Drumul Taberei (zis și Moghioroş), care se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare.  Parcul are și un mic lac artificial, şi ştrandul “3 ligheane”.

Este în  în sectorul 6 al Capitalei, în partea de sud-vest a Bucureştiului. Vecin îi este, la nord,  Cartierul Militari, iar la sud e „gard în gard”  cu  Şoseaua Alexandriei. La est şi nord, Drumul Taberei e delimitat de calea ferată care ajunge mai apoi până în Gara Progresul, la vest de străzile Valea Lungă, B-dul Timişoara şi Valea Oltului, iar la sud de străzile Prelungirea Ghencea, Braşov (până la Tricodava), 1 Mai (fostă Compozitorilor), Aleea Haiducului şi Bulevardul Drumul Taberei.

Mic ghid de cartier

Există aici, în prezent, patru pieţe, două secţii de poliţie, 14 grădiniţe, 11 şcoli generale şi 6 licee: Eugen Lovinescu, Elena Cuza, Grigore Moisil, Gheorghe Asachi, PTTR – Gheorghe Airinei, Petru Maior.  

Sunt și mall-uri: Plaza Romania şi Cotroceni Park. Mai e un mall în construcţie în imediata apropiere a cartierului.

Cel mai mare neajuns a fost, decenii la rând, absența metroului – chiar dacă Drumul Taberei e deservit, de mulți ani, de linia 41, care are caracteristici de metrou ușor.

Din 2020, există magistrala M5 din Drumul Taberei, singura magistrală construită de la zero după Revoluţie şi aşteptată de bucureșteni din 2015, când a fost primul termen oficial de inaugurare. 

Îți recomandăm să citești întreaga poveste a cartierului, mai jos:

 

Cookies