„Bunuțu’ a schimbat culorile!” e cea mai simpatică exclamație stârnită de imaginile primului apus de soare de toamnă peste București. Îi aparține unei puștoaice la plimbare cu ai ei prin parcul de la Lacul Morii, care, în toiul entuziasmului, a continuat: „Acum, domnul Soare pleacă la culcare, nu, buni?”
Domnul Soare pleacă deja la culcare după orarul de toamnă, în care ne aflăm, oficial, pentru a doua zi.
Aseară, când au fost făcute aceste fotografii publicate, pe pagina oficială de Facebook, de Primăria Sectorului 6, soarele a început să apună înainte de ora 20:00.
O bucureșteancă spune că Lacul Morii e unul dintre cele mai potrivit locuri de București atunci când vrei să te bucuri de un apus de toamnă minunat, care colorează totul în jur magnific. Și vine și cu argumentul său foto:
Lacul Morii la apus. Locul meu preferat de făcut fotografii
Adevărul este că, aseară, la apus, cerul Bucureștiul a fost pictat de un pictor tare iscusit.
Ziua s-a împuținat deja. Azi, 2 septembrie, „Domnul Soare” – cum ar zic e puștoaica cea simpatică din parcul de la Lacul Morii, a răsărit la ora 06:40 și va apune la 19:50.
Asta înseamnă că ziua ține 13 ore și 10 minute, iar noaptea s-a mai lungit până la 10 ore și 50 de minute.
Acesta este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică; este momentul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.
Cuvântul „echinocţiu” vine din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.