FOTO | Bulevardul Aviatorilor, cândva, când pe el ar fi putut ateriza lejer și-un Hercules. Decolare spre Bucureștiul din 1849

08 mai 2023
7322 Afișari
FOTO | Bulevardul Aviatorilor, cândva, când pe el ar fi putut ateriza lejer și-un Hercules. Decolare spre Bucureștiul din 1849
Bd. Aviatorilor cu statuia. Anul 1949 | Sursa foto: Agerpres

Înainte să fie Bulevardul Aviatorilor, i se spunea Șoseaua Nouă, o stradă construită între anii 1875 şi 1893. Abia doi ani mai târziu a fost introdusă în teritoriul administrativ al Bucureștiului și a primit și nume cumsecade de stradă: Strada Jianu.

Drumul, de fapt, unea orașul cu Grădina Bordei și a fost numit Jianu după paharnicul Ion Jianu, care era proprietarul  multor terenuri din zonă

La început, spun cronicarii vremii, șoseaua era ”mizerabil de primitivă”: nepavată și plină de gropi, cu șanțuri adânci de-o parte și de alta. 

Dar următorii 20 de ani sunt decenii de dezvoltare a zonei, așa că șoseaua devine, treptat, un bulevard lat, pavat cu piatră cubică și luminat pe timp de noapte.

De la Șoseaua Jianu la Bulevardul Aviatorilor

În timpul domniei regelui Carol al II-lea, pe bulevard s-a înălțat un monument din bronz, închinat eroilor aviatori. De la acest monument i se trage și numele din zilele noastre: Bulevardul Aviatorilor.

Ce întâlnești pe Aviatorilor

De-a lungul Bulevardului sunt mai multe clădiri și monumente importante ale Bucureștiului.

Pe Aviatorilor, la numărul 8, este Casa Oromolu, monumentul istoric din Piața Victoriei.  Proiectată de arhitectul Petre Antonescu, casa are fațadele ornamentate cu ghirlande , console cu gute, meandre și  amorași. Interiorul decorat cu stucaturi. Tipic pentru arhitectura Beaux-Arts, casa are la intrare, deasupra ușii, o marchiză de metal și sticlă în formă de scoică. Casa poartă numele lui Mihail Oromolu, important lider politic al perioadei interbelice: a contribuit la înfăptuirea României Mari, a fost prefect de Dolj, ministru în guvernul Take Ionescu și guvernator al Băncii Naționale.

Tot pe Bulevardul Aviatorilor mai sunt Vila Filipescu Brâncoveanu,  Casa Manu-Auschnitt  (construită, în stil Ludovic al XIV-lea, după planurile arhitectului Grigore Cerchez pentru juristul Ioan (Iancu) Manu, o clădire care ecopia fidelă a Palatului Biron din Paris (actualul Muzeu Rodin). 

Mai sunt tot aici Clădirea Institutului și Spitalului de Endocrinologie, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” și, desigur, Monumentul Eroilor Aerului.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies