FOTO | Bucureșteni mari și mici la Lido, pe Magheru, chill la masă la terasă. Terasa era pe marginea piscinei, pe care azi o mai vedem doar în poze

23 iun. 2024
5278 afișări
FOTO | Bucureșteni mari și mici la Lido, pe Magheru, chill la masă la terasă. Terasa era pe marginea piscinei, pe care azi o mai vedem doar în poze
FOTO | Bucureșteni mari și mici la Lido, pe Magheru, chill la masă la terasă. Terasa era pe marginea piscinei, pe care azi o mai vedem doar în poze | Sursa foto: Agerpres

Lido a fost o bijuterie a micului Paris. Bucureștenii de toate vârstele se relaxau la piscină sau pe terasă, în zilele călduroase de vară.

Ștrandul Lido

Ștrandul Lido este, în prezent, doar o amintire. Vremurile acestui loc au apus, însă istoria sa și zâmbetele oamenlilor care au vizitat ștrandul, au rămas într-un trecut al Bucureștiului.

Acesta se afla pe situat pe Bulevardul Magheru, iar bucureștenii de toate vârstele veneau aici să îți petreacă zilele. În câteva poze preluate de pe Agerpres.ro, făcute pe la 1957, se remarcă cum Ștrandul Lido era plin de viață. Familii, cupluri și grupuri de prieteni alegeau să se relaxeze pe teresa Lido.

Locul avea un aer elegant, sofistcat. Mesele erau așezate pe lângă piscină, având umbreluțe care protejau oamenii de razele puternice ale soarelui. Precum locul, așa erau și oamenii: toți erau simpli, dar aranjați. Chiar și chelnerul are un aer distins.

Pe fundal se observă o mulțime de oameni care se bucură de aceeași atmosferă specială.

| Sursa foto: Agerpres

În altă poză, atmosfera rămâne la fel, iar oamenii erau frumoși și zâmbitori.

| Sursa foto: Agerpres

„Lido, cea mai frumoasă podoabă a Bucureștiului” declarau ziarele timpului

Palatul Lido, de pe Magheru, se afla în inima Bucureștiului și era sezația verilor. În perioada interbellică, Palatul Lido și piscina lui în stilul art deco era un simbol al vieții mondene. După deschiderea acestuia, oamenii veneau să vadă bazinul „cu valuri maritime”. Bazinul avea o suprafață de 500 de metri pătrați, iar toate instalațiile bazinului au fost recondiționate și îmbunătățite.

Locul este plin de faimă și datorită anului 1930. Mai exact, regele Mihai I lua lecții de înot. Totul a fost în aceeiași perioadă când tatăl său, Carol al II-lea, l-a detronat.

Ștrandul Lido este foarte cunoscut și pentru diferitele concursuri care se țineau aici: „concursuri de înot îmbrăcat cu desbărcarea în apă”, „concursuri de pijamale de plaje”, iar un juriu alegea cine poartă „cea mai elegantă pijamală de plajă”. Premiile însumau 40.000 de lei.

Gongul suna la 12 fix pentru bărbați

Verile petrecute la Lido nu erau văzute cu ochi buni de toată lumea. La început era condierat un fenomen imoral, până ca lumea să se obișnuiască cu dezbrăcatul în public.

Femeile și bărbații nu se amestecau în apă, existând un program fix. Între 10:00 și 12:00 era timpul doamnelor, iar la 12:00 veneau domnii.

La ora 12 fix suna gongul. În rândurile cucoanelor se producea un fel de panică: „Vin bărbații!”, scria Realitatea Ilustrată

Deși locul a stârnit multe controverse, farmecul său este susținut de acestea. În prezent, doar aceste povești și pozele vechi ne mai amintesc de locul atât de iubit în alte vremuri.

Citește și:

Cookies