FOTO | Bucureșteni la cafea la Hanul lui Manuc, într-o zi cu soare din mileniul trecut. Călătorie în timp, în 5 imagini încântătoare

26 mai 2024
2838 afișări
FOTO | Bucureșteni la cafea la Hanul lui Manuc, într-o zi cu soare din mileniul trecut. Călătorie în timp, în 5 imagini încântătoare
FOTO | Bucureșteni la cafea la Hanul lui Manuc, într-o zi cu soare din mileniul trecut. Călătorie în timp, în 5 imagini încântătoare | Sursa foto: Agerpres

Tinerii bucureșteni din vremuri apuse își petreceau timpul la Hanul lui Manuc, o clădire cu o istorie bogată. Pozele unice, de la 1970, surprind atmosfera Bucureștiului din acei ani și transmit emoții unice privitorilor.

Hanul lui Manuc din București, locație aleasă de o mulțime de oameni

Suntem undeva prin București, cam în anul 1971. O poză splendidă surprinde trei tineri din acele vremuri apuse, care stau la o masă încărcată de cești cu cafea, pahare și o scrumieră. Aceștia au un aer liniștit, bucurându-se de anii tinereții, vorbesc și se bucură de preparatele localului la care se află.

Tinerii au capturat frumusețea acelor ani. Tânăra poartă ochelari mari, care au revenit în moda de azi, părul este despris și lăsat peste umeri și acoperă o mică parte din cămașa cu imprimeu îndrăzneț. Unul dintre băieții de la masă poartă o cămașă simplă, deschisă la culoare, în timp ce celălalt poartă o bluză cu dungi. Cei doi au în comun felul în care își poartă părul: lejer și ceva mai lung.

Pe fundal se observă mai multe detalii ale superbei locații, aceasta fiind Hanul lui Manuc din Capitală. O clădire mare ce are o arhitectură superbă, chiar în mijlocul orașului, permite vizitatorilor să se plimbe liberi prin curtea sa interioară. Domni și doamne sunt zăriți pe scări sau pe aleile din grădină, îmbrăcați elegant, cum cerea perioada.

Hanul lui Manuc
| Sursă foto: Agerpres
Hanul lui Manuc
| Sursă foto: Agerpres
Hanul lui Manuc
| Sursă foto: Agerpres
Hanul lui Manuc
| Sursă foto: Agerpres
Hanul lui Manuc
| Sursă foto: Agerpres

 

Hanul lui Manuc – o istorie bogată

Hanul lui Manuc are o istorie de peste două veacuri. Acesta fiind un martor tăcut al evenimentelor care au marcat istoria românilor. Clădirea a fost un loc de întălnire al elitei societății românești, dar și al drumeților care pășeau pe străzile Capitalei.

Istoria Hanului lui Manuc începe prin 1806, când a răsărit pe acestea meleaguri. Datorită arhitecturii sale, s-a deosebit de celelalte hanuri construite în acea vreme.

Manuc Marzaian sau Manuc Bei, a fost întemeietorul hanului. Acesta era negustor, diplomat și hangiu, în acele timpuri fiind considerat unul dintre cei mai bogați moșieri din Balcani.

Manuc Bei devine dragoman și consilier al turcilor, în 1808 este numit Bei al Moldovei de către sultan, iar în cele din urmă devine intermediar între armata turcă și rusă. Pacea dorită de turci și ruși va depinde de Manuc.

Negocierile pentru pacea din 1812 se țin la Hanul lui Manuc. Astfel, tratatul se semnează la 16 mai 1812 și va pune capăt războului ruso – turc.

După moartea lui Manuc (1818), hanul are mai mulți proprietari, atât români, cât și străini.

În 1874, Vasilescu Lambru repară și transformă hanul. Acesta va fi redenumit „Marele Hotel Dacia”. După anii 1900, „Marele Hotel Dacia” va găzdui piese de teatru, spectacole, baluri mascate și va avea loc pentru partidele politice.

După anii 2000, hotelul, crama, restaurantul și grădina de vară au fost restaurate după stilul rememorat din poveștile bunicilor, totul pentru a reda Hanului farmecul de odinioară, acela care a trecut granițele țării și a cucerit chiar și străinii. Acesta a fost cunocut pentru arhitectura sa cosmopolită, mâncarea aleasă, dar și pentru toate evenimentele glorioase, potrivit informațiilor de pe site-ul Hanul lui Manuc.

 

 

Cookies