FOTO | Berceni, de sus de tot și de pe vremuri, când cartierul avea doar câțiva ani. „Waaa, ce aerisit era!”

05 apr. 2023
14424 Afișari
FOTO | Berceni, de sus de tot și de pe vremuri, când cartierul avea doar câțiva ani.
Cartierul Berceni în 1970 | Sursa foto: Arhiva Agerpres

În București, Berceni e numa’ unu’, clar. În orașul acesta de-o adorabilă amestecătură, unele cartiere au case magnifice, altele au străzi mișto, unele au povești remarcabile, altele sunt pline de cârciumi și cârciumioare, unele sunt cele în care cu-adevărat se șțtie a se petrece, altele se dau mari cu, spre exemplu, malluri…

Dar numai Extraordinarul Berceni are fani atât de pătimași încât să dea naștere atâtor grupuri dedicate de de social media și atâtor website-uri. Plus folclor urban memorabil, căci nu există conversație despre Berceni fără, de pildă, replica “Ori îți place, ori te temi” rostită măcar o dată.

Cum se vedea cartierul Berceni din avion în 1969

Ridicat de comuniști, în anii 60, cartierul era (și încă e) dominat de blocurile muncitorești construite, în arhitectura epocii, în sudul Capitalei. De fapt, s-a născut pe-acolo pe unde, la vremea respectivă, se termina Bucureștiul.

La începutul a ceea ce noi azi numim „Berceni” a fost microraionul Nițu Vasile, după care a fost ridicat Berceni Sud 1. Erau locuințe pentru muncitorii de la uzina IMGB (Întreprinderea de Mașini Grele București).

Dacă au curiozitate, dorință și răbdare, în arhiva istorică a Agerpres  poți găsi imagini excepționale ale orașului, crâmpeie ale unei dispărute lumi și mărturii ale transformărilor pe care le-a suferit.

Imaginea de mai jos este din 1969, pe când cartierul avea, teoretic, doar vreo cinci anișori (dacă socotim data ca fiind data nașterii momentul în care a fost decisă și anunțată construirea lui).

Este o imagine din avion a Berceniului, cu blocurile sale geometric, dar aerisit  așezate. De altfel, cine se uită la imaginea de aici și la Bucureștiul de acum, cam asta observă mai întâi: că-s spații generoase îngtre blocuri. Că e un cartier aerisit.

FOTO | Berceni, de sus de tot și de pe vremuri, când cartierul avea doar câțiva ani.
Cartierul Berceni în 1969, imagine din avion | Sursa foto: Arhiva istorică Agerpres

De ce se cheamă Berceni așa cum se cheamă

Toate cartierele au poveștile lor, inclusiv pe cale care le explică numele, situație valabilă și în cazul de față.

Povestea cvasi-unanim acceptată în ceea ce privește numele „Berceni” este legată de groful Miklós Bercsényi. Iar povestea spune că o ceată de husari, condusă de groful Miklós Bercsényi și în drum spre turci, s-a oprit undeva la sud de București.  Este neclar dacă a fost vorba de-un popas mai îndelungat sau dacă husarii n-au mai avut chef de drumul până la turci și au rămas de tot aici, dar e aproape sigur că așa i-a rămas numele acelei margini de oraș de pe vremuri, devenită cartier în anii 60.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies