FOTO | Bălăceală în Ștrandul Tineretului, doar că nu acum, ci atunci. Călătorie într-o zi de vară din Bucureștiul anilor ’90

22 iun. 2024
5186 afișări
FOTO | Bălăceală în Ștrandul Tineretului, doar că nu acum, ci atunci. Călătorie într-o zi de vară din Bucureștiul anilor '90
FOTO | Bălăceală în Ștrandul Tineretului, doar că nu acum, ci atunci. Călătorie într-o zi de vară din Bucureștiul anilor '90 | Sursa foto: Agerpres

Ștrandul Tineretului în anii ’90 , o adevărată oază pentru bucureșteni. Aici mai evadau oamenii din căldura și agitația Bucureștiului.

Ștrandul Tineretului

Să ne întoarcem un pic în timp și să facem o vizită la Ștrandul Tineretului. Acesta este unul dintre locurile încărcate de istorie din București. Mai multe poze au reușit să surprindă atmosfera acestui spațiu. Mai exact, este vorba despre poze făcute undeva prin anii ’90, cu (desigur) bucureșteni din anii ’90.

Imaginile, făcute undeva pe la sfârșitul anilor 1990, ne prezintă o mulțime de bucureșteni care se relaxează și se răcoresc la ștrand, într-o zi călduroasă de vară. Atât adulți, cât și copii, toți se bălăcesc sau stau la soare la Ștrandul de la Tineretului. Aceștia socializează și înoată, micii bucureșteni aflându-se în piscină cu câte un colac vesel decorat.

Poate singurul detaliu care dă de gol perioada apusă este lipsa telefoanelor mobile. În rest, oamenii poartă costume de baie colorate și, cel mai important, par foarte fericiți.

FOTO | Bălăceală în Ștrandul Tineretului, doar că nu acum, ci atunci. Călătorie într-o zi de vară din Bucureștiul anilor '90
| Sursa foto: Agerpres
FOTO | Bălăceală în Ștrandul Tineretului, doar că nu acum, ci atunci. Călătorie într-o zi de vară din Bucureștiul anilor '90
| Sursa foto: Agerpres
FOTO | Bălăceală în Ștrandul Tineretului, doar că nu acum, ci atunci. Călătorie într-o zi de vară din Bucureștiul anilor '90
| Sursa foto: Agerpres

Ștrandul Tineretului – Istorie

Conform „De ieri și de azi”, Ștrandul Tineretului nu s-a numit mereu așa. În trecut, locul era cunoscut sub denumirea de Ștrandul Kiseleff și a fost cel mai mare bazin public și cea mai mare bază sportivă a Bucureștiului interbelic.

Clădirile din jurul său au o arhitectură simplă, cu referiri la stilul Art Deco. În ansamblul lui, ștrandul a fost considerat ca fiind unul dintre primele ansambluri de arhitectură modernă din București. Din păcate, întreg ansamblul, proiectat de Marcel Iancu, a suferit în perioada comunistă.

Este vorba despre transformări considerabile care au alterat imaginea arhitecturală unitară inițială. Imediat după construirea sa (care a durat doar 52 de zile), Ștrandul Kiseleff a devenit una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală.

Loc de recreație interbelică

În perioada interbelică, ștrandul a fost un loc perfect pentru recreație. Construcția concura cu cele din străinătate și era considerat un loc măreț. Acesta era descris drept un „teren imens, în mijlocul căruia de afla un bazin de dimensiuni respectabile, înconjurat de o plajă cu suprafața de 12000 de metri pătrați”.

Începând cu anii 1929, de-a lungul mai multor decenii, a fost una dintre bazele sportive cele mai importante din București.

Într-o reclamă publicată în „Revista generală ilustrată”, se dau informații despre Ștrandul Kiseleff, viitorul Ștrand al Tineretului:

Ștrandul Kiseleff – cel mai mare bazin din Europa.
Cea mai mare plajă artificială. 200 de cabine.
14.000 mp. plaje de nisip.
Plaja și baia deschise de la ora 6 dimineața până la ora 8 seara.
Supravegherea bazinului încredințată la profesori de înot speciali și membrilor federațiunilor sportive. Personal special de salvare.
Bazin special pentru copii. Aparate de educație fizică.
Piste pentru curse. Tenis.
Cabinet medical condus din doi medici.
Restaurant – Brasserie – Cafenea – Magazine diverse – Poștă – Telefon – Telegraf – Poștă specială pentru emisiune de radio – Jazz berlinez
Parchet special pentru dans pe plajă
Renumitul restaurant Elysee la dispoziția Onor.
Public până la miezul nopții
Prețuri de intrare: lei 50 de persoană, cu drept de baie și cabină la dispoziție. De la ora 9 seara intrarea 20 lei de persoană. Se găsesc de asemenea costume de baie de închiriat pentru amatori
Lecții de înot se dau sub direcțiunea d-lui profesor Focșa

Mai târziu, în perioada comunistă, complexul a fost modificat și a devenit cunoscut sub denumirea de Ștrandul Tineretului, iar după anii 2000 suprafața lui a fost înjumătățită.

Te-ar putea interesa și:

Cookies