FOTO | Astronautul Dumitru Prunariu a devenit cetățean de onoare al Bucureștiului și a primit distincția de la Nicușor Dan: „Liniste si pace dacă se poate”

29 sept. 2022
145 afișări
FOTO | Astronautul Dumitru Prunariu a devenit cetățean de onoare al Bucureștiului și a primit distincția de la Nicușor Dan: „Liniste si pace dacă se poate”

Nicușor Dan i-a înmânat astăzi distincția orașului după ce consilierii generali ai Capitalei au votat să i se acorde titlul de cetăţean de onoare astronautului Dumitru Prunariu, singurul român care zburat în spaţiul cosmic.

”Adresez multumiri pentru titlul acordat, Bucurestiul este cel mai mare municipiu care îmi acordă această distincție. (…) Multumesc pentru titlul acordat, îl primesc cu cinste și va sta la mine în apartament”, a spus Prunariu, care a urat ”liniște și pace dacă se poate”.

”E o onoare să înmânez titlul unei adevarate personalități a României contemporane”, a menționat, la rândul său, Nicușor Dan.

Iniţiativa privind acordarea titlului de cetăţean de onoare astronautului Dumitru Prunariu a aparținut Asociaţiei Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere ”Slt. Ecaterina Teodoroiu”.

În 14 mai 1981, Dumitru-Dorin Prunariu a devenit primul şi de atunci a rămas singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. El a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spaţial ”lntercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov, de profesie inginer aeronautic, el a fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii; de atunci numărul cosmonauţilor a crescut la peste 450.

Din punct de vedere material, pentru realizarea sa Dumitru Prunariu a primit ca recompensă echivalentul a trei salarii sub formă de primă, acordată de ministrul Apărării, şi a fast înaintat cu un an înainte de termen la gradul de căpitan.

În anul 1992, la propunerea sa, a fost înfiinţată Agentia Spaţială Română, Prin decizia Guvernului, Agenţia reprezintă România pe linie de activităţi cosmice la ONU, în relaţiile cu agenţii internaţionale sau naţionale, ca de exemplu: Agenţia Spaţială Europeană, NASA, CNES etc.

Prin Decretul nr. 422/2000 al Preşedintelui României, comandorul Dumitru Prunariu a fast înaintat la gradul de general de flotila aeriană (general cu o stea) şi decorat pentru activitatea profesională cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. În anul 2003, a fost avansat la gradul de general-maior de aviaţie (general cu două stele).

Acordarea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local, se arată în referatul de aprobare care însoţeşte proiectul supus votului în şedinţa de joi.

Alte recomandări:

Cookies