FOTO | “Asta nu-i în București, n-are cum!” Când mai rămâneți blocați pe străduțele din Vatra Luminoasă, gândiți-vă că, la începuturi, era așa de liniștit și aerisit

08 mai 2023
23865 Afișari
FOTO | “Asta nu-i în București, n-are cum!” Când mai rămâneți blocați pe străduțele din Vatra Luminoasă, gândiți-vă că, la începuturi, era așa de liniștit și aerisit
FOTO | “Asta nu-i în București, n-are cum!” Când mai rămâneți blocați pe străduțele din Vatra Luminoasă, gândiți-vă că, la la începuturi, era așa de liniștit și aerisit | Foto: Agerpres

Vatra Luminoasă, cartierul gândit de la bun început ca un micro orășel fermecător, plin de case cu grădină cu flori, cu străduțe și alei pline de verdeață. Cu case dotate cu de toate ale vremii, confortabile, luminoase și, mai ale, ieftine. Un cartier care a intrat în istoria arhitecturii pentru elementele sale moderniste Art Deco.  

Un mic paradis răsărit în București

În perioada interbelică, atunci când a venit pe lume Vatra Luminoasă, acest cartier din buricul Bucureștiului era cel cel mai modern cartier din România. Azi, e încă unul dintre cele mai cochete și mai dezirabile din oraș. Dar nu, nu mai sunt deloc ieftine casele, dimpotrivă!

Vatra Luminoasă
Două doamne la plimbare prin cartierul Vatra Luminoasă, anul 1950 | Sursa foto: Agerpres

Vatra Luminoasă, cartierul unde-ți luai casă cu „rate rezonabile și avantajoase”

Despre noul cartier și avantajele lui s-a scris atunci și la gazetă foarte mult. În București era în plină desfășurare  proiectul de reformare a locuinței, iar bucureștenii erau îmbiați cu oportunități locative extraordinare:

Vatra Luminoasă, un cartier în care fiecare muncitor al uzinei, al atelierului sau al biroului va avea cheia casei sale, stăpânirea curții sale cu flori, certitudinea unui cămin al său. –Plătește-mi chiria sau șterge-o din casa mea!. Iată o amabilă invitație, pe care muncitorii nu o vor mai auzi din momentul intrării în stăpânire a unuia dintre cuiburile de la Vatra Luminoasă. Ratele pe care vor fi obligați să le achite Casei Construcțiilor din Ministerul Muncii sunt atât de rezonabile și de eșalonate pe termene atât de avantajoase, încât proprietatea casei este oferită muncitorului aproape ca pe un dar.

Proiectul Vatra Luminoasă este opera arhitecților Ioan Hanciu și Neculai Aprihăneanu. Ca să ridice cartierul, Casa Construcțiilor a cumpărat un teren cu o suprafață de aproximativ 15 hectare, unde a început construcția de case pentru muncitori încă din anul 1934. Locuințe populare, economice, eficiente, confortabile, cu suprafețe între 75 de mp și 200 mp.

Vatra Luminoasă
Cartoerul Vatra Luminoasă în 1950 | Sursa foto: agerpres

Îți recomandăm să citești și:

Cookies