Să încercăm să punem ideea de „amenajări interioare” în contextul apartamentelor comuniste – din Drumul Taberei, București, cum e cazul în imaginea de față – sau de oriunde din țară. E mai complicat decât v-ați putea imagina, și asta nu pentru că părinții și bunicii noștri nu aveau imaginație sau „stil” sau orice vreți.
Pentru cei mai mulți, era complicat spre imposibil: dacă voiai mobilă, din magazine aveai de ales între câteva aceleași variante de mobilier, mai toate maro, cu servante de sufragerie și vitrine (unde mamele țineau paharele „de bune”), cu șifoniere urâțele tot maro, cu paturi cu ladă – modelele erau mai degrabă foarte vag diferite. Arătau toate ca niște rude apropiate, cu o genă dominantă foarte clar manifestată în „trăsături”.
La raioanele de decorațiuni, găseai aceiași pești de sticlă și aceleași bibelouri cu lebede, pescarii chinezi (astea erau mai de bogați) și prințese melancolice care mângâie o scoică gigantică. Deci, amenajări interioare se făceau prin apartamentele noastre din București cam cu ce aveai și cu ce „se găsea”, într-o epocă în care nu se mai găsea, deja, nimic.
Cine a fost primul om care a pus un mileu pe televizor, peste care a cocoțat faimosul pește, nu vom afla, probabil, niciodată, dar știm deja că ideea a avut un succes nebun.
Cine nu avea pește, înfrumuseța televizorul cu ce avea și i se părea o alegere reușită. – în imaginea de față, surprinsă de la recensământul din 1992, alegerea a fost alcătuită din dou ghivece cu flori. (Udatul lor ar fi putut fi riscant pentru lămpile TV-ului.)
Doamna cu căciulă parțial de vulpe argintie este doamna care făcea recensământul prin Drumul Taberei. Colectarea datelor s-a făcut în ianuarie, iar rezultatea de-atunci arătau că Bucureștiul avea o populație de peste 2 milioane de locuitori. (Mai exact, 2.067.545)
Mai jos, imaginea originală din arhiva Agerpres, înainte de colorizare cu AI.
PS În vremea comunismului, decorațiunile și amenajările interioare aveau și aspecte locale puternice. La Constanța, de exemplu, unde era râvnita meserie de „vaporean”, apartamentele familiilor de vaporeni erau deseori împodobite cu cutii (goale) de Fanta și Coca-Cola, aduse de soți / tați de prin voiajele prin străinătate.
Se făceau din ele niște turnulețe de nedescris și se puneau frumos în/ pe vitrina din sufragerie sau, desigur, pe televizor.😍