FOTO | Alai de colindători în centrul Bucureștiului, acum mai bine de 80 de ani. Cu costume naționale și cu stea, și fără boxă cu luminițe

23 dec. 2024
2479 afișări
FOTO | Alai de colindători în centrul Bucureștiului, acum mai bine de 80 de ani. Cu costume naționale și cu stea, și fără boxă cu luminițe
Sursa foto: Agerpres

Timpul trece și le schimbă pe toate, evident, dar unele lucruri își păstrează esența în București. Colindătorii, de pildă, ieșeau și acum 84 de ani la fel de bine la colindat, chiar dacă n-aveau boxă și nici telefoane după ei, în timp ce și cadrul de mai jos pare identic cu modul în care arată o bună parte din străzile din centrul Capitalei, în ciuda trecerii anilor.

În jurul acestor zile, în Bucureștiul anului 1940, cadrul nu era cu mult schimbat cu cel din ziua de azi, în linii mari. Cel puțin în această fotografie, deoarece totuși sunt câteva mari diferențe, de vreo opt decenii și de un război mondial care zdruncina toată Europa. Colindătorii nu lipseau din cadru, iar strada pe care au fost surprinși pare desprinsă cât de cât din zilele noastre.

Imagine de colecție de acum 8 decenii din centrul Bucureștiului, fără zăpadă, dar cu alai de colindători și cu trăsură

Imaginea provine din arhiva istorică Agerpres și are în prim plan un alai de micuți colindători, care au ieșit cu steaua, îmbrăcați în costume populare. Pe atunci nu ajunseseră în peisaj nici boxele luminoase cu colinde, și nici telefoanele unde puteai să mai arunci un ochi dacă uitai vreun vers.

Nici mașinile nu erau nici pe departe atât de răspândite pe cât sunt în ziua de azi, desigur, fapt care explică prezența trăsurii din fundal, care nu era doar un mod festiv de a călători prin oraș, cum vezi în prezent în Viena sau în alte mari orașe europene trăsuri sau chiar calești care plimbă turiștii prin cele mai pitorești zone.

De asemenea, în comparație cu Bucureștiul actual, în această fotografie se regăsește și reclama unei bodegi-restaurant din spatele colindătorilor, care nu purta numele pe reclama stradală, însă care se lăuda cu faptul că servește mușterilor berea Bragadiru, la mare căutare în acei ani dar îndeosebi în perioada interbelică, opera afaceristului cu același nume care clădise un adevărat imperiu în Capitală, începând de jos, de la căratul apei cu cobilița și a fi tejghețar de ocazie.

O altă asemănare cu Crăciunul din zilele noastre și imaginea de mai jos este faptul că se vede un București cât de cât uscat, fără zăpezi și ghețușuri care îi îngrozeau pe locuitori dar care ofereau sărbătorilor atmosfera aparte din fotografiile de epocă și din povești. Totuși, un an mai târziu, Bucureștii și întreaga Europă aveau să se confrunte cu una dintre cele mai friguroase și pline de zăpadă ierni din istoria modernă, și anume celebra iarnă din 1941-1942, despre care puteți citi aici.

Copii la colindat cu Steaua in centrul Bucurestiului. Sursa foto: Agerpres

Citește și

Cookies