ARHIVA B365

Fotbalist român eliminat de pe teren pentru că a vorbit în limba maternă

Cel care a denunţat incidentul a fost Radu Antonesco, antrenorul lui Audax Forlivese, echipa la care este legitimat jucătorul în cauză, a cărui identitate n-a fost dezvăluită. Acesta susţine că în deplasarea de pe terenul celor de la CSI Forli, un jucător de-ai săi a fost insultat de centralul partidei: „În timpului jocului, după 20 de minute de la startul meciului, am dat indicaţii atât în limba italiană, cât şi în română, având jucători din România în echipă.

Arbitrul a oprit brusc jocul şi s-a dus la unul dintre jucătorii mei. Când l-am întrebat ce i-a spus arbitrul, mi-a zis că aşa: „Tu ai vorbit română pe teren când eu ştiu doar italiană”. Am fost uimiţi. Băiatul i-a răspuns calm, în italiană: „suntem într-o ţară liberă şi dreptul a vorbi pe limba mea este este garantat de Constituţia italiană.” Arbitrul a răspuns: „Să vorbeşti limba ta la tine acasă, aici suntem în Italia şi vorbeşti italiană!” În acel moment, băiatul a văzut cartonaşul roşu. Întreaga echipă, inclusiv jucătorii italieni, a vrut să se retragă de pe teren. Dar n-am vrut să fim pedepsiţi pentru abandonarea meciului şi să fim amendaţi, aşa că am continuat”, a povestit incidentul Radu Antonesco, conform forlitoday.it.

Audax Forlivese este o echipă formată în mare parte din imigranţi: „Am un jucător din Maroc, unul din Kosovo, suntem români, italieni..”, a mai spus Antonesco, cel care este stabilit în Italia de 14 ani, după propriile afirmaţii, iar de 7 ani practică meseria de antrenor. Acesta ameninţă că vor boicota competiţia în cazul în care nu se iau măsuri: „În regulamentele fotbalului italian nu există niciun articol care să-i oblige pe jucători să vorbească pe teren în limba ţării adoptive. E ca şi cum AC Milan joacă în Germania şi trebuie să vorbească germană. Legile consituţionale şi sportive au fost încălcate. În cazul în care situaţia nu este rezolvată, echipa noastră va refuza să mai joace, atât băieţii italieni, cât şi cei străini. Am raportat, de asemenea, această problemă primarului: vrem doar să ne distrăm pe teren”, a mai spus Radu Antonesco.

De partea arbitrului se situează Guriol Stefano, preşedintele celor de la CSI Forli, echipa pe a cărui teren s-a desfăşurat scena: „Dorinţa noastră este să facem sport, dar şi să încercăm să oferim un model de educaţie. Ce şanse sunt să fim împreună pe teren dacă nu înţelegem limba? În cazul în care un antrenor oferă indicaţii în limba română, de unde ştim că nu le spune jucătorilor să le rupă picioarele adversarilor sau să înjure arbitrul?”, a declarat Guriol Stefano pentru forlitoday.it.

Oficialul lui CSI Forli mai spune că n-a fost caz de xenofobie: „N-a existat aşa ceva. Uneori, cei care se presupune că sunt victime ale rasismului au mai multe privilegii decât alţii şi se ajunge astfel invers la rasism: abilitatea de a vorbi într-o limbă neînţeleasă de arbitru şi de adversari este unul dintre aceste privilegii. Nu trebuie să se întâmple aşa: coabitarea este prima regulă care trebuie respectată”.

Sursa: prosport.ro


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button