ARHIVA B365

Fostul senator Iosif Secăşan,trimis în judecată pentru luare de mită şi complicitate la dare de mită

Redăm integral comunicatul remis, vineri, de DNA, redacţiei B365.ro:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi:

– SEBASTIAN TELBIS, medic specialist în cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin –Compartimentul de Expertiză Medicală Reşiţa, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de luare de mită,

– IOSIF SECĂŞAN (senator în Parlamentul României, în prezent demisionat), în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită,

– IOVA MOZA, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 21 februarie 2014, inculpatul Iosif Secăşan, la data faptelor senator, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, i-a solicitat inculpatului Sebastian Telbis, medic specialist în cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin – Compartimentul de Expertiză Medicală Reşiţa, să întocmească actele necesare atribuirii dreptului la pensie pentru inculpatul Iova Moza, de profesie pădurar.

La aceeaşi dată, acceptând solicitarea senatorului, medicul Sebastian Telbis a întocmit raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă cu încadrarea în gradul 3 de invaliditate, acte necesare în scopul atribuirii dreptului la pensie pentru Iova Moza.

În schimb, Sebastian Telbis a primit de la Iova Moza, în prezenţa şi cu ajutorul senatorului Iosif Secăşan, suma de 200 de euro.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

Aflat în şomaj şi cu şanse reduse de a mai găsi un loc de muncă (şi ca urmare a unor afecţiuni medicale de natură cardiacă), inculpatul Iova Moza, la începutul acestui an, a luat hotărârea de a se pensiona medical.

În atare situaţie, interesându-se de modul cum se poate pensiona medical, inculpatului Iova Moza i-a fost recomandat inculpatul Iosif Secăşan, medic în cadrul Secţiei de urologie a Spitaluiui Judeţean din Reşiţa, persoană care la acea dată avea şi calitatea de senator în Parlamentul României.

Ca atare, inculpatul Iova Moza a luat legătura cu inculpatul Iosif Secăşan care l-a îndrumat să-şi completeze dosarul medical, urmând ca împreună să se deplaseze la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis –persoană cu atribuţii în întocmirea dosarelor privind pensionarea medicală.

După completarea dosarului medical, inculpatul Iova Moza, purtând discuţii şi cu alte persoane care au mai trecut prin situaţia sa şi având ştiinţă despre faptul că rezolvarea pensionării sale medicale „costă”, a împrumutat suma de 1.000 lei de la un vecin şi, la data de 21.02.2014, a venit în Reşiţa, spre a se întâlni cu inculpatul Iosif Secăşan. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluţionarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului Sebastian Telbis suma de 200 euro pe care să o introducă într-un plic.

Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei în valută, respectiv 2 bancnote de 50 euro şi 1 bancnotă de 100 euro pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie.

Ulterior, cei doi s-au depasat, cu maşina personală a lui Iosif Secăşan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, în timp ce Iova Moza aştepta afară, pe hol, Iosif Secăşan l-a informat pe Sebastian Telbis că, la rugămintea unei terţe persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior a fost invitat în cabinet şi Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de vârsta lui Iova Moza, împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei „de la Bucureşti întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală”.

Ulterior, inculpatul Iova Moza a fost invitat să părăsească incinta cabinetului şi să aştepte afară, nu înainte de a lăsa pe biroul inculpatului Sebastian Telbis dosarul său medical între ale cărui coperte era şi plicul conţinând suma de 200 euro.

După circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou invitat în biroul inculpatului Sebastian Telbis şi i s-a adus la cunoştinţă faptul că problema pensionării sale medicale se rezolvă, însă în situaţia în care va fi chemat la Bucureşti şi se vor face verificări amănunţite există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală.
Între timp, în cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secăşan, a verificat plicul conţinând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru şi, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său.
După ce inculpatul Iosif Secăşan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, rămânând singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiţi de la Iova Moza.

După câteva minute, Sebastian Telbis a semnat şi parafat decizia medicală asupra capacităţii de muncă şi raportul de expertiză a capacităţii de muncă a lui Iova Moza, cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea S.R.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraş-Severin.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button