Fostul şef al serviciului secret din Ministerul de Interne, Gheorghe Nicolae, URMĂRIT PENAL

de:
15 feb. 2016
5 afișări
Fostul şef al serviciului secret din Ministerul de Interne, Gheorghe Nicolae, URMĂRIT PENAL

DNA anunţă că a început urmărirea penală faţă de  NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
– două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale).

Direcţia informează că a început urmărirea penală şi faţă de:

PAVEL GABRIEL NICOLAE, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

IACOB MARIAN DĂNUȚ, comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale),

ZĂRNICĂ NELU, chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de subsecretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale).

Potrivit ordonanței prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Suspecților Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Iacob Marian Dănuț și Zărnică Nelu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Fostul sef al DGIPI (cunoscuta si ca Doi si’un sfert), serviciul secret al Ministerului de Interne, Gheorghe Nicolae, s-a prezentat luni dimineata la DNA. La ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, fostul şef al DGIPI a refuzat să dea declaraţii, spunând că este o cercetare în curs.

”Nu pot să vă spun nimic. Este o cercetare în curs”, a declarat fostul șef al DIPI, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliștilor legate de posibile deturnări de fonduri la instituția pe care a condus-o.

Gheorghe Nicolae, fost sef al DGIPI, a fost inlocuit din functie saptamana trecuta printr-o decizie a premierului Dacian Ciolos.

Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) a precizat, luni,  că toate datele și informațiile cu privire la ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt puse la dispoziția procurorilor, în vederea clarificării și luării măsurilor legale.

”Potrivit competențelor legale, Departamentul de Informații și Protecție Internă susține demersurile de aplicare a legii, toate datele și informațiile cu privire la cauză fiind puse la dispoziția procurorilor, în vederea clarificării și luării măsurilor legale”, se arată într-un comunicat al DIPI.

Cookies