Fostul şef al ISC, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului

de:
19 iul. 2013
0 Afișari
Fostul şef al ISC, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în 22 mai 2012, inculpatul Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care inspectoratul contesta existenţa prejudiciului în cauza penală aflată în curs de judecare privind pe inculpaţii Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Adrian Năstase, Bogdan Popovici, Marina Popovici, Cristian Vasile Mihail, scrie rtv.net.

„Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcţie şi înainte de preluarea efectivă a atribuţiilor specifice funcţiei de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor şi într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grăjdan a premeditat săvârşirea infracţiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanţă a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpaţii judecaţi de instanţa supremă. Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil şi nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmaţiilor făcute, printre altele, un Raport al Curţii de Conturi pentru anul 2004 care nu există”, se arată într-un comunicat al DNA.

În acel dosar, prin sentinţa penală nr. 176 din 30 ianuarie 2012, ÎCCJ îi obligase pe inculpaţii Năstase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la peste 3,3 milioane lei despăgubiri civile către ISC şi respectiv pe inculpaţii Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A ROND SRL şi inc. Vasile Mihai Cristian în solidar cu partea responsabilă civilmente SC EUROGRAFICA SRL la peste 3,1 milioane lei cu titlu de despăgubiri civile.

Sursa citată menţionează că, în aceste condiţii, adresa emisă de Adrian Balaban Grăjdan crea premisele administrării de probe suplimentare şi venea în sprijinul apărării inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cookies