OVIDIU PUȚURA, adus cu mandat la DNA, URMĂRIT PENAL. Percheziții la domiciliu, marți

de:
20 ian. 2015
0 Afișari
OVIDIU PUȚURA, adus cu mandat la DNA, URMĂRIT PENAL. Percheziții la domiciliu, marți

UPDATE 16:20 Procurorii anticorupție efectuează marți percheziții la domiciliul din București al lui Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență și dare de mită, au precizat pentru AGERPRES surse judiciare.

15:40 Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus URMĂRIREA PENALĂ a lui Ovidiu Puțura pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.

COMUNICATUL DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de PUŢURA OVIDIU, judecător la Tribunalul Bistriţa, în prezent director la Direcţia contencios din Ministerul Justiţiei, fost secretar de stat în acelaşi minister, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2014, suspectul Puțura Ovidiu i-a promis unei judecătoare că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât, o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei promise, suspectul Puțura Ovidiu i-a solicitat judecătoarei să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția suspectului era reclamant recurent.

În perioada 2013 – 2014, suspectul Puțura Ovidiu a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile.

Suspectului Puțura Ovidiu i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Ovidiu Puțura este acuzat de fapte de corupție: trafic de influență și luare de mită. Există suspiciunea că Ovidiu Puțura ar fi contribuit la soluționarea favorabilă a unui dosar civil la magistrați din Bistrița-Năsăud și ar fi ajutat ca un protejat de-al său să promoveze examenul pentru a dobândi calitatea de notar stagiar, informează Realitatea Tv.

Ovidiu Puţura a fost adus la DNA de ofiţeri de poliţie, cu o maşină, în jurul orei 11.00, informează Mediafax.

Surse judiciare au declarat că pe numele lui Ovidiu Puţura a fost emis un mandat de aducere la DNA, într-un dosar privind fapte de corupţie, în care urmează să dea declaraţii.

Ovidiu Puţura a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 24 februarie 2014, funcţie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la MJ.

În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător.

Secţia pentru judecători a CSM a admis atunci acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Ovidiu Puţura, avertismentul fiind dat pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Oficiali din Inspecţia Judiciară precizau, pentru MEDIAFAX, că Ovidiu Puţura a încălcat articolul 8 litera c) al Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care stipulează faptul că „judecătorilor şi procurorilor le este interzis să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome”.

Ovidiu Puţura declara atunci, pentru MEDIAFAX, că acţiunea Inspecţiei Judiciare este una „nejustificată”, pentru că ar fi fost făcută o interpretare greşită a legii.

„În perioada în care am fost secretar de stat, am fost suspendat din magistratură, evident. Ei au avut o interpretare greşită a legii, de la ideea că am avut calitatea de judecător anterior şi ulterior numirii în funcţia de secretar de stat şi, astfel, aş fi fost incompatibil”, spunea fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Cookies