ARHIVA B365

Fostul primar din Copăceni-Ilfov, trimis în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului RĂDULESCU IOAN, fost primar al comunei Copăceni, jud. Ilfov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită și a două infracţiuni de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2008, inculpatul Rădulescu Ioan, în calitate de primar al comunei Copăceni, jud. Ilfov (calitate ce îi conferea de drept funcția de președinte al Comisiei Locale de Fond Funciar Copăceni), a pretins și primit de la o persoană denunțătoare suma de 150.000 de euro (din care, ulterior, i-a restituit acestuia 10.000 de euro, în echivalent lei şi euro), urmând ca în schimb, inculpatul să acționeze (având în vedere atribuțiile sale de Președinte al Comisiei Locale de Fond Funciar Copăceni) și să intervină pe lângă ceilalți membri ai Comisiei, astfel încât suprafețele de teren ale unor persoane fizice ce aveau emise titluri de proprietate pe anumite suprafețe de teren din comuna Copăceni, jud. Ilfov și care intenționau să înstrăineze dreptul de proprietate, să fie poziționate una lângă alta în cadrul unui plan parcelar (întocmirea acestuia fiind un atribut al Comisiei Locale de Fond Funciar Copăceni).
În acest fel, terenurile în discuţie urmau să fie amplasate unul lângă altul, iar ulterior, în beneficiul denunţătorului cumpărător, acestea să poată fi alipite, rezultatul urmând să fie o suprafaţă de teren mai mare, ca şi tot unitar, până la o suprafaţă totală de 10 – 20 ha teren agricol.
În luna octombrie 2015, pe fondul discuțiilor purtate cu reprezentanții persoanei denunțătoare (ce îi solicitau restituirea „datoriei” de 140.000 de euro), inculpatul Rădulescu Ioan (în contextul în care nu mai exercita funcția de primar al comunei Copăceni, jud. Ilfov) a pretins foloase constând în nerestituirea „datoriei” de 140.000 de euro, urmând ca în schimb să intervină pe lângă actualii membri ai Comisiei Locale de Fond Funciar al comunei Copăceni, în vederea definitivării planului parcelar conform înțelegerii inițiale avute cu denunțătorul la nivelul lunii martie 2008.

În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui teren ce aparţine inculpatului Rădulescu Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button