Fostul primar al Sectorului 6 a demisionat din toate funcțiile din partid. E judecat pentru corupție

de:
06 mart. 2015
1 afișări
Fostul primar al Sectorului 6 a demisionat din toate funcțiile din partid. E judecat pentru corupție

”Am demisionat din toate funcțiile din partid. Motivele sunt mai mult de ordin personal, dar nici cu situația actuală din partid nu sunt comod”, a declarat Cristian Poteraș pentru stiripesurse.ro.

Cristian Poteraș a demisionat din funcția de co-președinte al PNL Sector 6 și co-președinte al Organizației Oamenilor de afaceri fin PNL.

Fostul primar al Sectorului 6 are și un dosar de corupţie. Cristian Poteraș este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. 

Pe 10 aprilie 2014, fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraş a fost achitat de Judecătoria Sectorului 6, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. Alături de Poteraş, au fost achitaţi şi ceilalţi cinci inculpaţi din dosar. Decizia magistraților a fost atacată însă cu apel.

Magistrații au lăsat nesoluționate acțiunile civile formulate de părțile civile Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie — ICECHIM, Academia Română — Institutul de Biologie și Clubul Sportiv Rapid.

De asemenea, instanța a ridicat sechestrul asigurator instituit de DNA până la concurența sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei), asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

Judecătorii au luat act că partea vătămată, Municipiul București, prin primar general, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Totodată, instanţa a dispus ridicarea sechestrului pus asupra bunurilor celor judecaţi.

Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a şase terenuri, împreună cu alţi şase funcţionari publici din primărie, pe 2 martie 2011. Imobilele, în suprafaţă totală de aproape 120.000 mp, ce au fost restituite în anul 2006, valorau la vremea respectivă 58,2 milioane euro, potrivit Parchetului, din care unul ar fi ajuns la vărul soţiei sale. Fostul edil declarat anterior, pentru B365.RO, că nu înţelege de ce sunt vizate numai aceste imobile, în condiţiile în care toate celelalte restituiri din mandatul său au fost făcute după acelaşi tipar: nefiind disponibil terenul cerut, s-a făcut restituirea pe un alt amplasament.

Urmărirea penală a lui Cristian Poteraş a început în octombrie 2009, alături de Gheorghe Floricică – secretarul Primăriei Sectorului 6, funcţionarii publici (Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea – membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar), precum şi şefa Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, consilier în Primăria Sectorului 6.

Ofiţerii anticorupţie au susţinut că cei şapte inculpaţi, în frunte cu primarul Poteraş, au simulat „reconstituirea dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane, una din acestea fiind vărul soţiei edilului, Lucian Viorel Grecu”.

Procurorii au arătat, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că, în datele de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 şi 20 iulie 2006, „ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu”.

Persoanele care au primit, în realitate, aceste terenuri necuvenite sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, au precizat procurorii care au apreciat că, înainte să fie împroprietăriţi, cei care au solicitat terenurile şi-au vândut drepturile litigioase unui grup de interese, apropiat celor menţionaţi anterior. Mai mult decât atât, terenurile pentru care se solicitau retrocedările ar fi fost situate în afara Bucureştiului, în comuna Domneşti, însă au fost restituite în Capitală. Astfel, ar fi fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate. Unul din terenurile despre care procurorii DNA spun că ar fi fost retrocedat ilegal, în suprafaţă de circa 5.000 mp, se află în cartierul Drumul Taberei şi reprezintă chiar o parte din parcul Favorit. Alte terenuri sunt situate pe Calea Plevnei, Splaiul Independenţei, Bd-ul. Iuliu Maniu, dar şi în apropierea Stadionului Giuleşti. Mai multe detalii AICI.

Cookies