Fostul prefect al Capitalei,martor în dosarul lui Videanu, care a apelat la serviciile sale ca notar

de:
06 feb. 2015
12 Afișari
Fostul prefect al Capitalei,martor în dosarul lui Videanu, care a apelat la serviciile sale ca notar

Procurorii DNA l-au audiat, ca martor, înainte de a formula propunerea de arestare în cazul lui Adriean Videanu, pe fostul prefect al Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaie, care profesa ca notar la momentul comiterii faptelor de către Videanu, se arată în motivarea deciziei de arestare a lui Videanu, luată pe 31 ianuarie de ICCJ.

„Este relevant, sub aspectul demersurilor efectuate de către inculpatul Videanu Adriean, în scopul «salvării acţiunilor sechestrate», declaraţia notarului Atănăsoaiei Mihai Cristian, care cu ocazia audierii ca martor a menţionat că spre finalul verii anului 2013, inculpatul Adriean Videanu s-a interesat de procedura necesară efectuării unei donaţii a unor acţiuni pe care le deţinea la .S.C Titan Mar S.A., donaţie pe care dorea să o facă copiilor săi: «…I-am explicat că, fiind vorba de o donaţie, atâta timp cât acţiunile sunt libere de sarcini, se pot dona doar prin act autentic. Adriean Videanu nu mi-a solicitat niciodată să îi fac întocmesc actul de donaţie cu privire la acele acţiuni»”, notează judecătorul în motivare, redând declaraţia de martor a fostului prefect.

Avocaţii lui Videanu spuneau, la momentul judecării propunerii de arestare, că „proba de care se agaţă Parchetul când încearcă să contureze infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, se referă la declaraţia unui martor, notarul Atănăsoaiei Mihai Cristian, ce afirmă că la sfârşitul verii 2013 a fost întrebat de domnul Videanu în legătură cu procedura de donaţie a unor acţiuni la purtător”.

„Martorul declară că nu are cunoştinţă despre cum se desfăşoară această procedură, dar apreciază că este o donaţie şi ar trebui făcut act autentic. Apărarea a precizat că notarul probabil nu ştia prevederile art. 99 din Legea nr.31/1990, modificată, potrivit cărora pentru transmiterea dreptului de proprietate a acestor acţiuni este necesară tradiţiunea. Astfel, Parchetul a dat conotaţii infracţionale unei operaţiuni legale”, se mai arată în motivarea, citată de Mediafax. 

În cuprinsul aceluiaşi document judecătorul notează că „sub acest aspect, procurorul susţine că probele administrate în cauză relevă că numitul Videanu Adriean, la data de 30.09.2013 a fost prezent atunci când s-a procedat la încunoştinţarea sa, în prezenţa avocatului său ales, cu privire la indisponibilizarea prin luarea sechestrului asupra acţiunilor pe care acesta le deţine la SC Titian Mar SA” şi că „de asemenea, inculpatului Videanu Adriean, în prezenţa apărătorului său ales, i s-a atras atenţia că, până la soluţionarea definitivă a cauzei nu are voie să aducă modificări bunurilor imobile sechestrate, să le distrugă, deterioreze, înstrăineze ori să le schimbe destinaţia, în caz contrar săvârşind infracţiunea de sustragerea de sub sechestru”.

Judecătorul mai arată în motivare, citând din declaraţia lui Atănăsoaiei în faţa anchetatorilor, că acesta a fost contactat de Videanu şi pentru perfectarea unor contracte de ipotecă asupra unor imobile aflate sub sechestru, în vederea contractării unui credit de către SC Titan Mar SA, precum şi pentru vânzarea unui teren al societăţii, operaţiuni de care însă nu s-a ocupat.

Adriean Videanu a fost eliberat sub control judiciar, vineri dimineaţă, de magistraţii ICCJ, care au judecat contestaţia acestuia la măsura arestului dispusă în 31 ianuarie.

Pe durata controlului judiciar, respectiv din 6 februarie până la 6 aprilie inclusiv, Adriean Videanu are interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi să se apropie sau să comunice cu ceilalţi inculpaţi din dosar – Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu -, precum şi cu martorul Mihai Cristian Atănăsoaei.

De asemenea, Videanu este obligat să se prezinte la Poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să meargă la procurori şi în instanţă ori de câte ori este chemat şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.

Vineri dimineaţă, soţia lui Adriean Videanu, Mioriţa, a mers la sediul DNA pentru a fi audiată de procurori în calitate de martor, în legătură cu firma Titan Mar SA, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Adriean Videanu este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale lui Videanu, care fusese dispus de procurorul ce instrumenta dosarul Romgaz-Interagro, în care fostul ministru este cercetat.

Cookies