ARHIVA B365

Fostul ministru Tănăsescu a primit case și bani din recuperarea datoriilor Egiptului faţă de România

Firma familiei fostului ministru, Omnimoda, are sediul într-un apartament cu trei camere care apare, de altfel, și în declarația de avere din 2014 a vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții. Aceeași declarație conseamnează încă un apartament situat în același bloc de pe bulevardul Unirii.

Povestea celor două apartamente și mai ales modul în care au intrat în proprietatea familiei Tănăsescu sunt legate de istoria relațiilor dintre România lui Ceaușescu și Egiptul celuilalt dictator, Hosni Mubarak, scriu jurnaliștii RiseProject.

Înainte de căderea regimului comunist, inginerii români au construit pe malul Nilului combinate chimice, fabrici de ciment precum și infrastructură pentru transportul energiei electrice sau al apei. Costurile pentru această muncă se ridicau la aproape jumătate de miliard de dolari, bani care trebuiau recuperați, după epoca Ceaușescu, de guvernele nou instalate la București.

Conform Ministerului de Finanțe, recuperarea datoriilor intermediate de Kato Aromatic s-a făcut parțial, în proporție de 63, respectiv 64 la sută, însă nu cunoaștem suma exactă recuperată prin intermediul firmei. Cert este că, până în 1994, a fost recuperat peste un sfert de miliard de dolari și că, pentru datoriile scadente în 1989 și în 1990, coeficienții de recuperare au fost mai mari, situându-se între 80 și 85 la sută.

Continuarea pe RiseProject.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button