Fostul ministru de Finanțe Dăianu, Tudor Chirilă și Andreea Raicu, păgubiți de Cristian Sima

de:
11 oct. 2012
2 afișări
Fostul ministru de Finanțe Dăianu, Tudor Chirilă și Andreea Raicu, păgubiți de Cristian Sima

Daniel Dăianu ar fi lucrat cu ambele firme de brokeraj ale lui Cristian Sima.Daniel Dăianu, fost ministru de finanțe, anunță digi24. 

Pe lista celor păcăliți s-ar afla și Irina Schrotter, Andreea Raicu, fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, Tudor Chirilă (care se declara prieten al lui Cristian Sima).

El ar fi primit până în 3 octombrie rapoarte financiare de tranzacționare false.

Printre păgubiți se află și alți foști miniștri. De asemenea, alți oameni de afaceri și persoane publice ar fi pierdut bani de pe urma lui Sima.

Fostul director general al Bursei din Sibiu, brokerul Cristian Sima este de negăsit de aproape două săptămâni. O dată cu el ar fi dispărut şi banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă a sa. Poliţia s-a autosesizat în acest caz.

Până în acest moment nu a fost înregistrată nicio plângere oficială la poliție.

Cristian Sima, fostul șef al Bursei din Sibiu și proprietar al unei firme de brokeraj înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

Firma lui Sima făcea tranzacții pe piețele externe.

Surse din piața de capital spun că fostul director ar fi fugit din țară cu câteva milioane de euro.

Dăianu: Rapoartele nu indicau nimic rău

„Sunt negru de supărare”, a declarat Daniel Dăianu pentru Digi 24.

El a precizat că toate rapoartele pe care le-a primit până la finele lunii septembrie nu semnalau „nimic rău”.

„Ne-am trezit ca și alții că avem pierderi foarte mari. Omul nu e de găsit, l-am căutat, nu am putut să vorbesc cu el. Rapoartele până în septembrie nu indicau nicio pierdere, e posibil ca acele rapoarte să fi fost false. Trebuie să se confirme de către cei care vor verifica faptul că nu mai există deloc bani. Trebuie recuperați banii”, a spus Dăianu.

„Cum să nu fiu supărat, ca și alții care au făcut plasamente, au mizat pe bunăcredința unor oameni”, a spus el.

Statement-urile nu consemnau nicio pierdere

„Am avut o strategie de diversificare a unor plasamente, am mers pe dolarul american. Extrasele de cont, statement-urile care consemnează tranzacțiile și soldul pe care îl are un investitor le-am primit la sfârșitul lunii septembrie, ultima a fost din octombrie, nu consemna nicio pierdere”, a explicat el.

„Din 3 octombrie nu am mai primit niciun statement. Am încercat să vorbesc cu Sima, nu am dat de el. Nici Bursa de la Sibiu nu a putut da de el”.

„Întotdeauna există o speranță, măcare de recuperare, dar șansele sunt minime ca să găsim ceva în conturi. Nu înțeleg de ce a dispărut. Dacă a executat tranzacții cu mandat de la investitori, nu avea de ce să se teamă”, a declarat Dăianu.

„Poate a decis să tranzacționeze peste mandatul dat”

„Cred că a decis să tranzacționeze peste mandatul pe care l-am dat. Încercăm să recuperăm cu mijloace legale ce se mai poate. Toți investitorii, cu toții trebuie să încercăm acum să ne dumirim ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns la pierderi – dacă sunt pierderi – și dacă există posibilitatea de a recupera o parte, să folosim mijloace legale”, a adăugat el.

„Înțelegerea a fost să nu se angajeze în operațiuni riscante”, a subliniat Dăianu.

Cookies