Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, SUB CONTROL JUDICIAR, în dosarul GALA BUTE

de:
17 feb. 2015
0 Afișari
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, SUB CONTROL JUDICIAR, în dosarul GALA BUTE

UPDATE Senatorul Ion Ariton este pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, în dosarul Gala Bute. Ariton este acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

COMUNICATUL DNA privind controlul judiciar față de Ion Ariton: 

„În completarea comunicatului nr. 182 din 2 februarie 2015, cu referire la cauza în care se efectuează acte de urmărire penală în legătură cu suspiciuni de fapte de corupţie cu ocazia organizării unei gale internaţionale de box, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Ca urmare a cererii formulate de Senatul României de efectuare a urmăririi penale, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de ARITON ION, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17.02.2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Poliţia SIBIU, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

d) să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de suspecţii, inculpaţii sau martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;

g) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului ARITON ION i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA remis marți.

DOSARUL GALA BUTE: Senatorul PSD Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a venit marţi la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care este suspectat că a determinat reprezentanţii a 10 companii de stat, printre care Hidroelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute, informează Mediafax.

Ion Ariton a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu puţin timp înainte de ora 10.00 şi la intrare nu a făcut nicio declaraţie.

Fostul ministru al Economiei a fost citat să se prezinte marţi la DNA, după ce Senatul a avizat, în 12 februarie, începerea urmăririi penale a senatorului PSD, în dosarul „Gala Bute”.

Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

DNA vrea să înceapă urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

„În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute”, potrivit DNA.

DOSARUL GALA BUTE: Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a fost dusă luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul „Gala Bute” şi i-au prezentat acuzaţiile.

Elena Udrea este în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul „Microsoft”. Decizia a fost contestată de Elena Udrea şi s-a judecat marţi la ICCJ, care va hotărî dacă aceasta rămâne în arest sau va fi pusă în libertate.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut luni un nou aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul „Gala Bute”, privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme.

În această cauză, Camera Deputaţilor a încuviinţat, în 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

DNA a precizat că, ulterior, au apărut noi elemente „ce au conturat suspiciunea săvârşirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaţilor”.

În dosarul „Gala Bute” sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

DOSARUL GALA BUTE: De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute.

Cookies