Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, CONDAMNAT la 4 ANI DE ÎNCHISOARE

de:
07 oct. 2015
0 afișări
Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, CONDAMNAT la 4 ANI DE ÎNCHISOARE

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, în 2014. Stelian Fuia este acuzat că a prejudiciat statul cu 1,6 milioane lei în afacerea Fundulea.

Mai precis, procurorii îl acuză că, în perioda 2005-2008, când a condus Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, nu a contestat o cerere de executare silită formulată chiar de către sora şi cumnatul său. Procurorii susţin că, în acest fel, au fost înstrăinate clădiri care au fost vândute cu 240.000 de lei deşi oficial valorau 1,6 milioane lei, informează gandul.info.

Stelian Fuia a condus în perioada 1 martie 2005-15 decembrie 2008 Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, care avea o datorie către Staţiunea Didactică Belciugatele. Această creanţă a fost preluată de SC PROCERA AGROCHEMICALS, companie deţinută de către STATE ALEXANDRINA şi STATE DANIEL, soră, respectiv cumnat ai lui Stelian Fuia.

După ce au preluat creanţa, rudele lui Fuia au cerut executarea silită a Staţiunii Fundulea. Aici, spun procurorii, Fuia a intervenit fraudulos. Mai exact, după ce instanţa de fond a încuviinţat executarea silită, Stelian Fuia nu a contestat decizia, ea devenind definitivă şi executorie. ”Inculpatul Fuia Stelian, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea (funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005-15 decembrie 2008),  cu ştiinţă, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită,  fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de inculpatul Oprişan Constantin, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de  243.950 lei şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC PROCERA AGROCHEMICALS România SRL cu suma totală de 174.631 lei, societate la care State Alexandrina, sora lui Fuia Stelian era asociată”, se arată în comunicatul DNA

Procurorii mai spun că Fuia i-a dat banii unui intermediar, care a cumpărat clădirile şi bunurile scoase la licitaţie pentru a acoperi datoria către rudele sale. ”Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activităţile menţionate a participat, în calitate de complice, şi inculpatul Paraschivoiu Dragoş Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitaţie, plătind pentru aceste bunuri  suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către  Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoş Alin în contul executorului judecătoresc Oprişan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori”, susţin procurorii DNA, care spun că prejudiciul cauzat statului este de peste 1,6 milioane lei.

Cookies