Fostul manager al Maternităţii Giuleşti şi asistenta de serviciu au fost trimişi în judecată alături de alte trei persoane

de:
06 dec. 2010
0 afișări
Fostul manager al Maternităţii Giuleşti şi asistenta de serviciu au fost trimişi în judecată alături de alte trei persoane

Procuroriii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor: Cârstea Florentina Daniela şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”, prin fostul manager Marinescu Bogdan, alături de Dima Vasile, Toma Adrian Ioan şi Oprea Gigel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă în cazul Florentinei Cârstea, respectiv vătămare corporală gravă din culpă şi neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în cazul celorlalţi, informează Biroul de presă al instituţiei.

Pe data de 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”, a izbucnit un incendiu la aparatura de aer condiţionat din salonul medical. În urma tragediei, şase nou-născuţi au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, a fost constatată o pagubă materială de aproximativ 1,5 milioane lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a rezultat că pe 16 august 2010, potrivit planificării era de serviciu la salonul de Terapie – Intensivă nou-născuţi ai Secţiei Neonatologie, pe o tură de 12 ore, care a început la ora 7.00 şi se finaliza la orele 19.00, inculpata Cârstea Florentina Daneiela – asistentă medicală. Aceasta nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 ea a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor.

Inculpatul Marinescu Bogdan, în calitate de manager al spitalului, esta acuzat că nu a efectuat demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie astfel cum prevăd dispoziţiile Legii 319/2006. Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competenţă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului.

Inculpatul Dima Vasile, în calitate de şef al serviciului tehnic în cadrul spitalului şi responsabil cu protecţia şi prevenirea incendiilor în cadrul aceleiaşi unităţii, nu şi-a respectat obligaţiile referitoare la revizia şi întreţinerea instalaţiei electrice şi nu a luat măsuri de organizare a activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea şi neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului.

Inculpatul Toma Adrian Ioan, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat în mod defectuos resursele umane existente şi nu a luat măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou – născuţi, a numărului de asistente medicale prevăzut de dispoziţiile legale în vigoare la data de 16 august 2010.

Inculpatul Oprea Gigel, electrician în cadrul spitalului, şi-a îndeplinit în mod superficial obligaţia prevăzută în fişa postului, de întreţinere în stare de funcţionare a instalaţiilor electrice, cu prilejul verificării efectuate în data de 13.08.2010, neconstatând detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declanşat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strângere/apăsare a lamelelor de contact bipolar.

Concluziile expertizei tehnice, realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex- Petroşani, arată că incendiul izbucnit în salonul de Terapie – Intensivă pentru nou-născuţi s-a datorat supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei sector 6.

Cookies