Fostul judecător Stan Mustață, condamnat definitiv la 8 ani și jumătate de închisoare

de:
11 mai 2016
2 Afișari
Fostul judecător Stan Mustață, condamnat definitiv la 8 ani și jumătate de închisoare

Instanța supremă a admis în parte apelul declarat de Stan Mustață și i-a scăzut condamnarea de la 10 ani și opt luni, cât primise la Curtea de Apel București în aprilie 2015, la 8 ani și șase luni închisoare, plus interzicerea pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei, a dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita o profesie juridică, anunţă Agerpres.

Astfel, Stan Mustață a primit 5 ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat; 2 ani pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; 5 ani pentru luare de mită în formă continuată; 3 ani și 6 luni pentru trafic de influență. La pedepsa cea mai grea de 5 ani se adaugă un spor de 3 ani și 6 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse, iar în final Stan Mustață va executa 8 ani și 6 luni închisoare. În același dosar, au fost condamnate definitiv și persoanele care au intermediat mita pentru fostul judecător: grefiera Mariana Curea — 4 ani și 3 luni; Ion Boraciu — 6 ani și 6 luni, Alexandru Florian — 5 ani și 4 luni, Ciprian Moraru — 1 an și 4 luni închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Stan Mustață a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea mai multor infracțiuni: constituire a unui grup infracțional organizat; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; șase infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de trafic de influență.

În cauză, există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul anului 2013, Mustață Stan, Boraciu Ion și Alexandru Florian au constituit un grup infracțional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară, urmărind obținerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 — aprilie 2014, membrii grupului au accesat informații cu caracter confidențial din dosarele penale aflate pe rolul Curții de Apel București, în vederea identificării și contactării mituitorilor și cumpărătorilor de influență, în scopul pretinderii de la aceștia a unor foloase materiale, în schimbul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile„, susține DNA.

Astfel, la data de 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu, magistratul a pretins bani în vederea pronunțării unei soluții favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestației în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunțată la 4 martie 2014 de Curtea de Apel București. Decizia penală nr. 222/A/2014 a fost dată în dosarul „Transferurilor în fotbal” iar persoana condamnată era Mihai Stoica. De asemenea, judecătorul Stan Mustață a cerut bani și în alte dosare.

Cookies