Fostul Hotel Muntenia, abandonat și cu risc seismic, cumpărat în București de un dezvoltator imobiliar, alături de alte clădiri istorice

16 dec. 2022
5565 Afișari
Fostul Hotel Muntenia, abandonat și cu risc seismic, cumpărat în București de un dezvoltator imobiliar, alături de alte clădiri istorice
Fostul Hotel Muntenia, abandonat și cu risc seismic, cumpărat de un dezvoltator imobiliar, alături de alte clădiri istorice / Foto de arhivă

Trei clădiri istorice din București, de pe strada Academiei, au fost cumpărate de un dezvoltator imobiliar, care vrea să le restaureze, și mai apoi să decidă care va fi destinația lor, fie rezidențială, hotelieră sau mixtă.

Mai exact, imobilele cumpărate se află unul lângă altul pe Strada Academiei la nr. 19, 21, 23, în proximitatea Teatrului Odeon și a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

La nr. 19-21 se află fostul Hotel Muntenia, o clădire istorică a Bucureștiului construită în perioada 1925-1930 sub denumirea Hotel Paris, și abandonată de mai mulți ani. Imobilul a fost expertizat și introdus din 2005 în clasa I cu cel mai ridicat risc seismic.

Clădirile vor fi restaurate şi transformate într-o nouă dezvoltare a companiei, One Downtown.

Fosta fabrică Ford și Casa Braikoff, achizițiile dezvoltatorului

Compania care a cumpărat imobilele este One United Properties (simbol bursier ONE) un dezvoltator imobiliar intrat de curând pe piața de profil din România, care se definește ca investitor în proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie.

Prima achiziție a One United Properties a fost realizată în septembrie 2021 când a cumpărat cu 4,9 mil. euro Casa Braikoff, de lângă Ateneul Român, care după restaurare va deveni One Athénée. A fost prima investiție în restaurarea unor monumente istorice.

Casa Braikoff va găzdui la parter și primul etaj un spațiu comercial, iar la etajul doi vor fi zece apartamente de lux.

A urmat apoi, în martie 2022, achiziționarea de către One United Properties a fostei fabrici Ford, situată în cadrul One Floreasca City, care va fi restaurată şi transformată într-un spaţiu de retail, One Gallery.

 

”Ne propunem să renovăm complet cele trei clădiri abandonate”

Valoarea tranzacţiei celor 3 imobile de pe Academiei se ridică la 3,73 milioane de euro, iar valoarea brută de dezvoltare este estimată la 35 de milioane de euro, scrie Mediafax.

„Prin această tranzacţie ne propunem, într-o primă fază, să renovăm complet cele trei clădiri abandonate şi, ulterior, vom decide care este cea mai potrivită utilizare pentru acestea, fie rezidenţială, fie hotelieră sau chiar ambele”, spune Victor Căpitanu, cofondator One United Properties.

Suprafaţa totală a terenului este de aproximativ 1.300 de metri pătraţi, iar suprafaţa totală construita este de 7.100 metri pătraţi.

Între 2023 şi 2024, One United Properties estimează investiţii de minimum 70 de milioane de euro în regenerarea urbană a unor monumente istorice abandonate din Bucureşti, cu scopul de a proteja şi regenera patrimoniul cultural al capitalei României.

Îți mai recomandăm să citești și:

 

Cookies