Fostul director general al BRD este audiat la DIICOT

de:
09 iul. 2015
3 Afișari
Fostul director general al BRD este audiat la DIICOT

Sorin Popa, fostul director general al BRD, este audiat, joi dimineață, la DIICOT. El este omul cheie în dosarul creditelor ilegale. 

În octombrie şi decembrie 2014, trei funcţionari din cadrul BRD Dorobanţi au făcut denunţuri şi le-au povestit anchetatorilor despre cum reuşea milionarul şi apropiaţii săi să obţină ilegal sume uriaşe.

Procurorii spun că omul de afaceri s-a folosit de şapte intermediari: Ştefan Muntean, Anastasia Coconete, poliţistul Ionuţ Nicoreşteanu, Nicolae Ciumeti, George Lişu, şi soţii Georgiana şi Constantin Pop, toţi din cercul său de prieteni, scrie Digi24.ro. 

Un audit intern al specialiştilor BRD din Paris arată exact circuitul banilor. În 2009, Ştefan Muntean a fost convins de Remus Truică să ceară un credit de 3 milioane de euro. A ipotecat mai multe terenuri din Snagov al căror preţ a fost supraevaluat de la 58.000 de euro la 11 milioane de euro.

La câteva zile după ce a primit suma de la bancă, Ştefan Muntean a virat 645.000 de euro către Cristian Aparaschivei, şoferul lui Remus Truică.

Anastasia Coconete, o femeie de 73 de ani, a fost trimisă şi ea la bancă. A reuşit să contracteze un credit tot de 3 milioane de euro. Jumătate din această sumă a fost transferată, prin intermediul fiului său, tot către omul de afaceri din Snagov. Nicio rată nu a fost achitată către BRD.

Poliţistul Ionuţ Nicoreşteanu, fost angajat al Direcţiei de Protocol din cadrul Ministerului de Interne, a luat şi el un credit de 3 milioane de euro de la aceeaşi sucursală bancară a BRD. În proporţie de 94 la sută l-a transferat către şoferul lui Remus Truică.

Bani de la bancă au mai luat Nicolae Ciumeti, George Lişu, dar şi soţii Georgiana şi Constantin Pop. În total 7 milioane de euro. Toţi au ajuns în conturile unor firme controlate de Remus Truică.

Ilegalităţile nu au putut fi ascunse când a venit controlul de la Paris. Inspectorii BRD din Franţa au aflat că cel care se afla în spatele aprobărilor peste capul tuturor comisiilor de analiză-risc este Sorin Popa, fost vicepreşedinte al instituţiei.

Totuşi, potrivit unor surse judiciare, o parte dintre dosare ar fi fost aprobate şi telefonic chiar de la şefii lui Sorin Popa de la sediul central din Franţa.

Până să fie descoperită, afacerea a fost extrem de profitabilă pentru toţi cei implicaţi în reţea. De exemplu, unul dintre angajaţii sucursalei bancare din cartierul Primăverii ar fi primit vancanţe gratuite în Indonezia, Thailanda şi America în valoare de peste 18.000 de euro.

Cookies