Fostul director BMB, ARESTAT preventiv. Șefă din Primăria Capitalei,vizată de acțiunea penală

de:
17 sept. 2014
36 Afișari
Fostul director BMB, ARESTAT preventiv. Șefă din Primăria Capitalei,vizată de acțiunea penală

UPDATE Florin Rotaru, acuzat de abuz în serviciu la achiziţionarea de cărţi supraevaluate, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luată miercuri seară de Tribunalul Bucureşti.

Prin aceeaşi hotărâre, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru Elena Cristina Baldovin şi Ioana Gogoneaţă, angajate ale bibliotecii la data faptelor.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

ROTARU FLORINEL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi conflict de interese;

BOLOGA IRINA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;

COSMACIUC RODICA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu;

GOGONEAŢĂ IOANA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu;

BALDOVIN ELENA CRISTINA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu;

În cursul zilei de astăzi, inculpaţii Rotaru Florinel, Gogoneaţă Ioana şi Baldovin Elena Cristina (aflaţi în stare de reţinere) urmează a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă.

Din probatoriul administrat în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – 2012, inculpaţii, funcţionari publici din cadrul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de achiziţii publice prin plata unor lucrări pentru care nu au fost furnizate documente justificative, fie prin plata unor lucrări ce nu s-au executat niciodată, fie prin angajarea unor lucrări pentru care exista posibilitatea efectuării acestora de către angajaţi ai Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Totodată, din probele administrate, s-a mai reţinut încălcarea atribuţiilor de serviciu cu ocazia achiziţionării, în perioada 2008 – 2012, de cărţi şi colecţii speciale pentru care au fost plătite preţuri supraevaluate, operaţiunea contravenind intereselor financiare ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, prejudiciul produs fiind în sumă de 2.662.634 lei.

De asemenea, în sarcina inculpatului Rotaru Florinel s-a reţinut şi comiterea infracţiunilor de fals în declaraţii şi conflict de interese în legătură cu întocmirea declaraţiilor de avere ce cuprind menţiuni necorespunzătoare realităţii şi luarea unor decizii în cadrul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru soţia inculpatului sau entităţi de la care acesta a beneficiat de foloase de orice natură.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 12 imobile în valoare de 507.746 euro şi asupra unui număr de 688 unităţi bibliofile evaluate la suma de 5.485.450 lei, achiziţionate de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în perioada 2008 – 2012.

Activităţile de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a inculpaţilor au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

CITEȘTE ȘI: Percheziţii Biblioteca Metropolitană-după hoţiile dezvăluite exclusiv de B365.ro.Cărți sub sechestru 

Hoţiile au fost dezvăluite în premieră de B365.ro.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, Biblioteca Metropolitană a cheltuit ilegal suma de 5.019.000 lei în 2012. Conform raportului, cheltuielile ilegale au fost făcute prin achiziții de carte și publicații la prețuri mult mai mari decât cele practicate pe piața internațională, plata unor servicii neprestate și lucrări neefectuate și achiziții de servicii de turism și conexe, fără documente justificative care să ateste efectuarea acestora. B365.ro a semnalat toate ilegalitățile de la Biblioteca Metropolitană pe parcursul anului trecut. În urma anchetei demarate de B365.ro, Primăria Capitalei a dispus verificare instituției de către Directia de Control și Directia de Audit Intern din cadrul PMB. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitate, a fost demis după aceste verificări, dar Primăria Capitalei nu a făcut plângere penală pentru pierderile înregistrate.

Astfel, Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, mult mai mari decât cele de pe piața internațională de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin, dar și de la organizatia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, asociație al cărui președintele este, de la înființarea ei, directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane.

Conform Curții de Conturi, suma nejustificată plătită de către Biblioteca Metropolitană București, doar în acest caz, este de 2.786.692 lei. Reprezentanții Curții de Conturi scriu în raport că aceste nereguli descoperite la Biblioteca Metropolitană sunt fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale.

Biblioteca Metropolitană a făcut, conform Curții de Conturi, alte cheltuieli nelegale de 2.148.819 lei, prin achiziția de servicii de turism și conexe, precum și servicii de reuniuni și conferințe, pentru „Simpozionul Cartea, România, Europa” și „Școala de vară”. Aceste achiziții au fost făcute fără aprobarea primarului general și fără documente care să le justifice. Conform Curții de Conturi, pentru aceste fapte există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale. 

Plățile nelegale au fost efectuate către S.C. C.B.M. INTERNAȚIONAL EXIM SRL – Agenția de turism CBM TRAVEL ( servicii de cazare la hotel, servicii de restaurant, servicii de transport intern, servicii de transport extern, alte servicii legate de organizarea de reuniuni și conferințe). Nu există documente justificative care să probeze faptul că serviciile în fapt au fost prestate, conform raportului Curții de Conturi.

Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate. Deşi bătrânul ar fi primit un milion de euro de la Biblioteca Metropolitană, omul avea un trai modest, într-un apartament din Sectorul 3. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane. Florin Rotaru a mai fost implicat și în alte scandaluri: s-a aflat în conflict de interese (soția sa devenind cercetător în instituție în timp ce el era director, el fiind si membru in comisie) și a fost acuzat de angajații săi că îi exploatează în interes propriu: îi folosește ca sclavi, îi jignește și umilește. Primăria Capitalei ne-a informat, după publicarea acestui articol, că „din dispozitia Primarului General, Sorin Oprescu, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti se afla in derulare actiunea de control avand ca obiect verificarea legalitatii achizitiilor efectuate de aceasta institutie, dar si a acuzatiilor aduse conducerii institutiei ,aspecte semnalate inclusiv in mass-media.”

Și despre legătura dintre Irina Bologa, șefa Serviciului Cultură din cadrul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Capitalei și Biblioteca Metropolitană B365.ro a scris încă din 2012.

Irina Bologa, șefa Serviciului Cultură din cadrul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Capitalei, făcea parte din comisia de evaluare și achiziție a Bibilotecii Metropolitane București și avea patru contracte de consultanță încheiate cu instituția. Deoarece era funcționar public și primea bani din partea unei alte instituții publice, ea a încălcat legea și s-a aflat în conflict de interese. Aceasta a fost concluzia anchetei făcute de Direcției de Audit Public Intern din cadrul Primăriei Capitalei la Biblioteca Metropolitană, anchetă în urma căreia directorul instituției, Florin Rotaru, a fost demis.

Întrebată de reporterii B365.ro în noiemebrie 2012 dacă face parte din comisia de achizție a bibliotecii, șefa Serviciul Cultură a negat, arătând o listă cu membrii comisiei în care nu era trecut numele ei. 

Cookies