BAZAR

Foşti câini vagabonzi îi ajută pe bătrâni

Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN si Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 au inaugurat miercuri proiectul de terapie asistata de animale pentru varstnicii din Complexul pentru Servicii Sociale ”Floare Roşie” din sectorul 6, Bucuresti, arată un comunicat al Vier Pfoten.

Scopul proiectului este de a imbunatati calitatea vietii batranilor internati in centru, care vor primi saptamanal vizita celor trei caţei din echipa „Caini pentru oameni” a VIER PFOTEN. Echipa este compusa din Mulan, Tuca si Tibi, foşti caini maidanezi salvati si antrenati de VIER PFOTEN pentru programul de terapie asistata de animale, derulat in ultimii 7 ani in sprijinul copiilor cu dizabilitati.

In fiecare miercuri, cei trei caini insotiti de trainerii lor vin la centru, unde intra in saloane si interactioneaza cu batranii. La cerere, cateii executa comenzi sau se lasa mangaiati. Primele intalniri au avut loc deja, iar unii rezidenti s-au obişnuit sa-i ii astepte in fiecare miercuri pe Mulan, Tuca si Tibi cu cate ceva de mancare.

„Batranii internati in centre au fost scosi din mediul in care au trait toata viata, iar adaptarea la un nou stil de viata e uneori dificila. Multi dintre ei au avut acasa animale de companie, iar noi vrem sa le redam o mica parte din aceasta normalitate cu ajutorul cainilor din programul nostru. Acesti caini pot face minuni nu numai pentru copii, ci si pentru batrani”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul programului „Animale fara stapan” al VIER PFOTEN.

Batranii internati in centre tind sa se izoleze si sa devina foarte pasivi, iar in multe cazuri apare depresia.Un obiectiv foarte important al programului este sa-i activeze comportamental si sa-i scoata din saloane avand ca pretext activitatile cu cainii.

„Cainele e un element viu, dinamic, care-i scoate pe batrani din rutina specifica varstei. Pe de alta parte, prezenţa cainilor le ofera un context in care sa socializeze, dandu-le un subiect de conversatie. Acest lucru previne aparitia depresiei si in acelasi timp le stimuleaza memoria. Mergem de o luna la centru si deja observam la unii rezidenti o imbunatatire a tonusului, a atitudinii si disponibilitatii de a comunica”, Victor Chitic, psihologul echipei „Caini pentru oameni”. Rolul acestuia este de a insoti echipa si de a urmari evolutia interactiunii dintre batrani si animale.

8 ani de terapie asistata de animale in Romania

Terapia asistata de animale (AAT) a fost introdusa ca metoda alternativa de terapie in anii 60, in SUA, avand ca scop imbunatatirea functiilor sociale, emotionale si cognitive ale pacientilor. Valoarea terapeutica a unui animal consta in abilitatea sa de a aborda oamenii intr-o maniera impartiala, neconditionata, fara a judeca persoana dupa vreun criteriu, cum fac oamenii.

Acest tip de terapie a fost introdus in Romania, in 2004, de catre Fundatia VIER PFOTEN, prin programul “Caini pentru Oameni”, destinat pana acum numai copiilor cu dizabilitati, precum autismul sau sindromul Down. Cainii au fost selectati cu foarte mare atentie, si-au incheiat cu succes pregatirea si au trecut examenele obligatorii pentru a putea fi considerati caini de terapie. Sedintele se desfasoara in prezenta psihologilor, care monitorizeaza atat interactiunea dintre animal si pacienti, cat si evolutia pacientului.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button