ARHIVA B365

Fostă judecătoare la Înalta Curte, condamnată la patru ani de închisoare

Barbălată a fost condamnată la patru ani de închisoare deoarece, în 2012, a aflat că procurorii DNA au cerut percheziții la doi procurori, Bălan și Sânpetru și la Mihai Vlad, fostul șef al serviciului de protecție. Judecătaorea i-a avertizat pe procurori. 

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea de la ICCJ Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror şi consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

George Bălan, procuror şi membru al CSM la data comiterii faptelor, va fi judecat pentru două fapte de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Mihai Vlad, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la data comiterii faptelor, va fi judecată pentru favorizarea infractorului şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada martie – iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan, „urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare”.

Astfel, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, prin poziţiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM şi consilier în acest for, precum şi prin conexiunile la nivel politic, îi transmiteau lui Mihai Vlad solicitări privind obţinerea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în beneficiul lor sau al altor persoane, în special pentru a-şi asigura apărarea în cazul unor eventuale anchete penale. Totodată, Sâmpetru şi Bălan se asigurau de protecţia lui Mihai Vlad, respectiv de menţinerea acestuia în funcţia de şef al SIPI Ilfov, „în interesul comun al asocierii”, notează procurorii DNA în documentul citat.

„Astfel, Sâmpetru Marcel avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea şi securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaţionarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcţiei, informaţiile nedestinate publicităţii şi de a le furniza celorlalţi membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii îl acuză pe Sâmpetru că, în perioada martie – iunie 2012, i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle şi să îi ofere o serie de informaţii nedestinate publicităţii, la care acesta avea acces în virtutea funcţiei. Astfel, în 16 martie 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button