ȘTIRI

Fost deputat, reținut pentru trafic de influență pe lângă membri ai Guvernului

Un fost deputat din județul Bacău a fost reținut, joi,de DNA pentru 24 de ore.  Mihai Banu este acuzat de trafic de influență pe lângă membri ai Guvernului României.

Comunicatul DNA: 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.07.2015, ora 13:30 şi până la data de 10.07.2015, ora 13:30, a inculpatului BANU MIHAI, deputat în Parlamentul României, la data comiterii faptei, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influență.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, începând cu data de 9.07.2015 şi până la data de 06.09.2015, față de inculpatul BANU LUCIAN, fiul primului inculpat, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la trafic de influenţă.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012 inculpatul Banu Mihai, a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la un om de afaceri, suma de 270.000 euro, pentru ca în calitate de deputat să-şi folosească influenţa personală sau prin intermediul altui demnitar, pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.

Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale.
Din cei 270.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de același inculpat.

Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 mp., situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei.

Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranşe, în perioada 12.08.2010- 22.07.2011, în conturile indicate de inculpații Banu Mihai şi Banu Lucian.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Banu Lucian trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor şi să nu ia legătura, direct sau indirect, cu aceştia,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului Banu Lucian i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button