Fost deputat PDL, trimis în judecată de DNA

de:
27 iun. 2014
0 Afișari
Fost deputat PDL, trimis în judecată de DNA

Redăm integral comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BUTA GHEORGHE SORIN, la data faptelor deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2012, inculpatul Buta Sorin Gheorghe, deputat în Parlamentul României, a deținut în acelaşi timp și calitatea de administrator împuternicit al unei societăți comerciale.
Astfel, în această calitate, acesta a negociat, conceput și semnat în aceeași perioadă, şapte contracte de prestări servicii cu primării din județul Argeș, un contract cu APIA Argeş, a emis un număr de 17 facturi fiscale, în baza cărora unităţile administrativ-teritoriale, respectiv APIA au plătit societăţii comerciale pe care o reprezenta suma de 72.350 lei și a retras sume de bani din contul societăţii.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În perioada 2008-2012, inculpatul Buta Sorin Gheorghe, în calitate de deputat în Parlamentul României, cu ocazia încheierii unor contracte de prestări servicii, a reprezentat interesele financiare și comerciale ale unei societăți comerciale în care soția sa avea calitatea de asociat, administrând în fapt societatea respectivă. Această firmă avea ca obiect principal activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea.
Astfel, între anii 2009- 2010, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a participat la mai multe discuții cu reprezentanți ai autorităților locale, din județul Argeș, context în care a negociat, întocmit și semnat diferite contracte de prestări servicii. Obiectul acestor contracte a constat în acordarea de consultanță în materie de construcții/inspecție de șantier.
Urmare a obligațiilor contractuale, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a supravegheat şi controlat în mod direct şi nemijlocit activităţile legate de executarea acestor contracte, deplasându-se la faţa locului, în cadrul procedurilor de execuţie a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, participând la recepţia lor.
După ce emitea facturile fiscale şi le înainta spre plată beneficiarilor, inculpatul Buta Sorin Gheorghe înmâna un exemplar al facturii contabililor societăţii pe care o reprezenta.
Odată cu facturile, inculpatul Buta Sorin Gheorghe înmâna acestora și contractele de prestări servicii pentru a demonstra realitatea operaţiunilor comerciale şi extrasele de cont pentru a dovedi încasarea sumelor de bani de către firmă.
De asemenea, în baza împuternicirii primite de la administratorul de drept, din contul bancar al societății comerciale, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a retras sume de bani pe care le-a cheltuit pentru a procura diverse bunuri.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cookies