Fortul 13 Jilava intră în circuitul turistic al județului, anunță președintele CJ, Hubert Thuma. Acesta precizează că se fac primele demersuri pentru transformarea fortului în muzeu.
La 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Fortul 13 Jilava, un monument istoric cu relevanță simbolică, va fi consolidat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic, cultural și educativ.
Programul are ca scop transformarea fortului într-un muzeu al memoriei represiunii comuniste și a fost inițiat în urma unei hotărâri de Guvern care a transferat obiectivul în administrarea Consiliului Județean Ilfov. Planul de conservare pentru includerea obiectivului în circuitul turistic este stabilit de miniștri, arhitecți, istorici și experți în domeniul cultural, potrivit Antena 3 CNN.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat următoarele:
Este o închisoare care a fost un loc important în istoria României, care a reprezentant un simbol al represiunii comuniste. O temniță de tranzit în care aproape 2 milioane de deținuți au suferit pentru ideile și convingerile lor democratice. Mă bucur că astăzi este în administrarea Consiliului Județean și că domnul președinte Hubert Thuma deja are un calendar și este în procedură pentru a realiza această instituție, care cred că e foarte importantă.
Hubert Thuma declara că Fortul 13 Jilava a intrat în administrarea Consiliului Județean Ilfov anul acesta și se fac primele demersuri pentru transformarea acestuia în muzeu.
Președintele CJ Ilfov transmite că, în prezent, se realizează DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții), ca mai apoi să se înceapă restaurarea.
Transformarea Fortului 13 într-un muzeu va dura probabil câțiva ani. Anul acesta am reușit să preluăm Fortul 13 în administrația Consiliului Județean Ilfov. Am identificat și o sursă de finanțare pentru că transformarea lui într-un muzeu nu costă puțin, costă foarte mulți bani. Acum suntem la stadiul de DALI, adică avizăm proiectul. După ce îl avizăm vom lucra la studiul de fezabilitate și vom afla și care sunt costurile. Noi le estimăm undeva în jurul a 15 milioane de euro și sursa de finanțare este programul operațional regional, adică sunt bani europeni care în marea lor parte vor fi folosiți pentru Fortul 13.
Penitenciarul Jilava se află în apropierea Drumului Național București-Giurgiu (DN5), la 10 km sud de Capitală și la 3 km nord-est de comuna Jilava, pe raza administrativă a comunei omonime.
Despre Penitenciarul Jilava, pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor, se arată că acesta a fost construit la sugestia regelui Carol I, în jurul Bucureștiului, fiind ridicat între anii 1870 și 1890. Acesta era un sistem de apărare împotriva unui eventual atac otoman format din 18 forturi, fiecare dintre ele fiind prevăzut cu o baterie de artilerie.
Proiectul a fost elaborat de generalul belgian Henry Alexis Brialmont și de căpitanul de geniu Ioan Clucer. După terminarea construcției, Fortul 13 Jilava a fost folosit ca depozit de muniții și garnizoană militară până în anul 1907, când la Jilava au fost aduși o parte dintre țăranii arestați.
Din acel an, Jilava a fost amenajată ca închisoare militară, subordonată Statului-Major al Armatei până la 1 aprilie 1948, când a fost trecută în subordinea Ministerului de Interne, Direcția Generală a Penitenciarelor. Scurt istoric al Fortului 13 Jilava, AICI.
Te-ar mai putea interesa și: