Fortăreaţa lui Vanghelie: Sectorul 5, un no man’s land administrativ

de:
16 dec. 2010
0 Afișari
Fortăreaţa lui Vanghelie: Sectorul 5, un no man's land administrativ

„Totală lipsă de transparenţă decizională şi comunicare publică a Primăriei Sector 5”, aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns ONG-urile din platforma “Oraşul eşti tu” care au monitorizat modul în care se iau deciziile la nivelul administraţiei locale din Bucureşti. „Din punct de vedere administrativ, Primăria Sectorului 5 a dispărut”, a descris situaţia Mircea Toma de la Agenţia de Monitorizare a Presei în timpul unei dezbateri organizate miercuri la sediul organizaţiei.

Arhitectul invizibil

ONG-iştii au încercat să discute cu membrii Consiliului Local, cu primarul Marian Vanghelie şi cu arhitectul-şef. În ciuda insistenţelor, de-abia au reuşit să se întâlnească cu doi consilieri, un pedelist şi un penelist. Nici o şansă să discute cu Vanghelie, iar cu arhitectul-şef nici atât, pentru că activiştii nu au reuşit să-i afle numele nici măcar în urma unor solicitări oficiale.

Dacă nu ar fi un personaj celebru, bucureştenii nici măcar nu ar şti cine e edilul Sectorului 5. Asta pentru că pe site-ul primăriei de sector numele primarului nu este precizat pe niciunde. Nu mai vorbim de declara\ia sa de avere. Oricum, nici site-ul nu merge foarte des. Timp de mai bine de două săptămâni, site-ul a fost inaccesibil, şi, aşa cum a semnalat B365.ro, reprezentanţii Primăriei au dat din umeri nepăsători.

Acestea sunt însă probleme de suprafaţă. Haosul din fieful voievodului pesedist Vanghelie e generalizat şi afectează procesul decizional. Legea 215/2001 a administraţiei publice locale prevede că aceste întrunirile Consiliului Local trebuie să fie lunare, însă la Sectorul 5, „lunar” înseamnă altceva. Ședinţele Consiliului Local se organizează cam o dată la la trei luni, nicidecum lunar cum prevede legea sau bilunar cum e cazul Consiliului General al Capitalei.

Documentaţia pe proiecte vine în timpul şedinţelor

Și, chiar şi atunci când se întâlnesc, consilierii nu prea au habar ce votează. Asta pentru că, pe de-o parte, deşi ordinea de zi parvine membrilor CL cu câteva zile înainte, documentaţia le ajunge în mâini cu câteva minute înainte de şedinţă, în cel mai bun caz. De obicei, documentaţia vine chiar în timpul şedinţei. „Avem acces la documentaţiile din spatele proiectelor din ordinea de zi cu 10, 15 minute înainte de şedinţă. Avem noroc dacă mai întârzie Vanghelie la şedinţă. Uneori, când intră Vanghelie în şedinţă,mai vine cu un braţ de documente ”, povesteşte un consilier PD-L de la Sectorul 5.

Dar şi dacă documentaţia ar veni în timp util, ea nu conţine avize consultative din partea comisiilor de specialitate. Asta pentru că, potrivit concluziilor raportului comisiile nu sunt convocate, deci nu se întrunesc niciodată. Oricum, documentaţia care ţine de urbanism nu ajunge niciodată în Consiliul Local. De exemplu, potrivit consilierilor consultaţi de ONG-işti, nici un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) nu a existat pe ordinea de zi a Consiliului în ultimii doi ani. „Documentaţia de urbanism nu ajunge niciodată spre aprobare în Consiliul Local”, a spus un consilier PNL.

Amenzile nu folosesc la nimic

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, spune şi el că relaţia cu Primăria Sector 5 este cel puţin problematică şi se plânge că nu are ce să facă în acest sens. „Eu nu pot decât să dau amenzi, amenzi al căror cuantum nu a ţinut pasul cu inflaţia. Eu aş putea liniştit să plătesc o amendă şi mi-aş continua activitatea. Eu m-am plictisit să tot dau amenzi. Nu funcţionează”, spune acesta. Potrivit reprezentantului guvernului, singura posibilitate prin care o comunitate poate să scape de un om pe care l-a ales este prin referendum local de demitere a primarului.

Un calcul simplu relevă însă că „realizările” lui Vanghelie nu sunt trecute prin Consiliul Local doar pentru că reprezentanţii PSD şi PNG votează împreună şi au 15 voturi din totalul celor 27 de consilieri. Există şi proiecte care, pentru aprobare au nevoie de două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că, cel puţin 3 consilieri din partea PD-L şi/sau PNL votează cu „duşmanul” Vanghelie.

B365 a încercat marea cu degetul şi a căutat să obţină o poziţie oficială din partea reprezentanţilor Sectorului 5. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Bogdan Tamaş, a refuzat din capul locului să facă vreun comentariu pe marginea critcilor aduse de ONG-uri şi de Prefectul Capitalei. „Nu-mi citiţi (concluziile raportului – n.red.), că nu am cum să vă ajut”, a răspuns Tamaş. „O să primesc şi eu raportul când o să-l primesc şi atunci pot să vă spun în cunoştiinţă de cauză”, a spus acesta, amânând practic discuţia pentru o dată nedeterminată din viitor. Până în momentul publicării acestui material, Marian Vanghelie nu a putut fi contactat telefonic.

Onţanu, un fel de Vanghelie, dar mai mic

Chiar dacă dezastrul e departe de-a fi acelaşi cu cel de la Sectorul 5, şi Sectorul 2 al ex-pesedistului, actualmente independentului, Neculai Onţanu, are probleme cu transparenţa şi cu parcursul procesului normativ în Consiliul Local. Potrivit raportului ONG-urilor, documentaţia pe proiecte vine de cele mai multe ori chiar în timpul şedinţei, ceea ce nu le permite consilierilor să analizeze cu atenţie proiectele de hotărâre. Tot în ziua şedinţei primesc documentaţia şi membrii comisiilor de specialitate care ar trebui să avizeze pozitiv sau negativ proiectele ce urmează să fie supuse apoi spre dezbatere în Consiliul Local, drept urmare, avizele experţilor sunt mai degrabă de formă.

Cookies